donderdag 1 april 2010

Eis: 6 jaar voor verdrinkingsdood

Tegen Andries K. (41) uit Hellevoetsluis die februari 2009 twee jongemannen, Kevin en Sammy (25), in het ijskoude water gooide, is door het het Openbaar Ministerie zes jaar celstraf geëist. Door het incident overleed Sammy.

De twee kwamen na een avondje stappen langs de woonboot van Andries K. Een van hen rammelde bij Andries K. aan de deur. Volgens eigen zeggen dacht K. dat er twee inbrekers aan de deur stonden. Toen K. naar buiten kwam, vluchtten de twee naar de andere kant van de haven. K. ging hen achterna, zag beiden in de buurt van een andere boot, pakte hen beet en gooide ze in het water. Kevin wist de kant te bereiken, Sammy verdronk. De temperatuur van de buitenlucht lag rond het vriespunt, het water was circa 2 graden.

Andries K. zei dat hij het tweetal een lesje wilde leren. Hij vindt dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de verdrinkingsdood van Sammy.

Hoewel het OM moeilijk zal kunnen bewijzen dat er voorbedachte rade is (noodzakelijk voor moord) of dat de verdachte het slachtoffer dood wilde (noodzakelijk voor moord of doodslag, zal de officier hier ongetwijfeld spreken van 'voorwaardelijke opzet'. Met andere woorden: De man wist, of had moeten of had kunnen weten dat het in het ijskoude water gooien van een persoon, een groot risico op overlijden met zicht bracht. Hij heeft dat risico voor lief genomen. Komt bij dat Andries K. een gebrevetteerd duiker was en dus op de hoogte moest zijn van de risico's van ijskoud water in volslagen duisternis.

Dat Andries K. dacht dat er twee inbrekers aan de deur stonden, doet niet ter zake: de mannen waren al gevlogen en er was dus geen enkel gevaar meer voor Andries K. Desondanks achtervolgde hij de twee tot aan de andere kant van de haven.
Het in het koude water gooien - om een lesje te leren- staat in geen verhouding tot het hem vermeend aangedane onrecht.

Het gaat dus - via voorwaardelijke opzet- in feite om doodslag en poging tot doodslag.

Uitspraak: 4 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlander veroordeeld voor wietteelt in België

De rechtbank in het Belgische Hasselt heeft vandaag een Nederlander (25) tot anderhalf jaar cel en 5500 euro boete veroordeeld wegens cannabisteelt.

De man maakte zich hieraan schuldig in een woning in Neerpelt, in Belgisch Limburg. Hij moet ook bijna 20.500 euro boete betalen aan een energiemaatschappij voor het illegaal aftappen van stroom.

De veroordeling gebeurde bij verstek. De rechtbank heeft de onmiddellijke aanhouding van de Nederlander bevolen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak Sidney B: zaak aangehouden

De rechtszaak tegen Sidney B. (23) uit Steenwijk, die verdacht wordt van de moord op  Berta Luchtmeijer (76), de oma van zijn vriendin Ingrid, op 6 november 2009 in Steenwijk, is vandaag door de rechtbank in Zwolle aangehouden. Eigenlijk zouden de rechters donderdag uitspraak in deze zaak doen. De rechtbank wil echter meer informatie over de geestelijke gesteldheid van de man, voordat ze een vonnis velt. De eis was 12 jaar,

Eerder gedane onderzoeken van twee gedragsdeskundigen roepen vragen op, meldde de voorzitter van de meervoudige kamer. Ook willen de rechters weten of een eventuele observatie in het Pieter Baan Centrum meer licht op de zaak kan werpen.

Sidney was samen met Berta aan het klussen in het huis in Steenwijk waar hij met zijn vriendin Ingrid zou gaan wonen. Toen een kritische opmerking verkeerd viel sloeg hij haar dood met meerdere slagen met een tafelpoot.

Hoewel Sidney voor de rechtbank volhield dat  het in een roes gebeurde en hij zich niets kon herinneren, had hij wel de tegenwoordigheid van geest om haar pinpas te stelen en 900 euro te pinnen. Terwijl oma dood in het nieuwe huis lag, at hij met Ingrid in het huis van oma en gingen ze naar de bioscoop. De volgende dag vluchtte hij naar België. Daar stuurde hij verscheidene belastende MSN berichten aan zijn moeder (“Ze ging maar niet dood”), die hem overhaalde om zich aan te geven.

De relatie met Ingrid is nog steeds aan.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook