woensdag 11 februari 2015

Celstrafje voor doodschieten broer

Damian F. (18) die zijn broer Jeremy (20) op 24 juni 2014 in Alkmaar door het hoofd schoot, is veroordeeld tot 232 dagen cel en jeugd-tbs. Hij schoot naar eigen eigen zeggen op verzoek van zijn broer, die dood zou hebben gewild.

De broer zou het leven niet meer hebben zien zitten, omdat zijn vriendin eerder die dag bij hem was weggelopen en er geldproblemen waren. 

Damian F. schoot Jeremy door het hoofd toen die sliep. Hoewel uit afscheidsbriefjes blijkt dat de broer 'de wens had niet langer te leven', is de rechtbank er niet van overtuigd dat hij een absolute doodswens had. Zo had hij na een turbulente jeugd zijn leven net op orde. Hij had een vaste baan en een huis gekocht.

Het was bovendien niet de eerste keer dat zijn vriendin was weggelopen en de twee hadden na haar vertrek nog met elkaar gebeld en afgesproken voor de volgende dag.

Volgens F. had hij zijn broer 's avonds echter gevraagd of hij het zeker wist. Die zou daarop 'ja' hebben gezegd. Daarna werd er met geen woord meer over het plan gesproken.

Ze keken samen een film, waarna F. ging douchen en zijn broer naar bed ging. F. wachtte tot zijn broer sliep en bracht hem vervolgens om het leven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 20 jaar in hoger beroep voor doodslag op kickbox gala

Een man (34) uit Veghel is in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor een schietpartij in Zijtaart waarbij Youssef Sabbahi (37) om kwam. Volgens het gerechtshof 's-Hertogenbosch is hij schuldig aan doodslag, poging tot doodslag en verboden wapenbezit. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de man eerder tot 16 jaar celstraf.

De verdachte was met vrienden bij het kickboksgala 'The battle of Zijtaart' op 11 november 2012. Daar ontstond een gevecht tussen één van de vrienden van de verdachte en het slachtoffer, omdat deze man de verdachte zou hebben bedreigd. De verdachte wilde zijn vriend verdedigen en het gevecht stoppen, zo zegt hij. Ook was verdachte - zoals hij later verklaarde - bang en in paniek omdat hij dacht dat zijn vriend zou worden doodgeslagen. De verdachte pakte daarom zijn pistool en schoot Youssef Sabbahi dood. Daarna richtte hij het wapen op Nabil, de toen 31-jarige broer van het slachtoffer, en schoot ook hem neer. De jongere broer raakte daarbij gewond.

De verdachte heeft een beroep gedaan op noodweer, hij wilde immers zijn vriend verdedigen. Het hof concludeert dat de verdediging door verdachte niet noodzakelijk was. De vriend van verdachte en het slachtoffer waren verwikkeld in een één-op-één-gevecht, waarbij de vriend zichzelf verdedigde. Hij kon dat ook, want hij was een professioneel kickbokser en dat wist de verdachte. Dat de vriend behoorlijk wat klappen kreeg van het slachtoffer, betekent niet dat de verdachte hem moest verdedigen. Het was dan ook niet nodig dat de verdachte zijn vuurwapen gebruikte.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Boef neergeschoten in de Bijlmer

Afgelopen nacht is Siegmar Flaneur (24) doodgeschoten in Amsterdam Zuid-Oost.
De op Curaçao geboren Flaneur behoorde tot de Top 600 van jonge, gewelddadige criminelen in de stad en was onder meer veroordeeld voor verscheidene straatroven in Amsterdam en voor een mishandeling in de regio Arnhem in 2012.

De laatste zaak waarvoor hij in 2012 met twee medeverdachten voor de Amsterdamse rechtbank stond, draaide om het (dronken) rijden zonder rijbewijs, veroorzaken van ongevallen en doorrijden; twee straatroven en een poging iemand dood te slaan met een fles.

In 2011 stond hij met een andere verdachte terecht voor twee gewelddadige straatroven in 2010 en het bezit van wat amfetamine.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Arrestatie in zaak vermiste/dode Rotterdammer

Er is een verdachte aangehouden voor de dood van Rotterdammer Joop Vanackere (59). De man is opgepakt in Litouwen. Vanackere verdween vijf jaar geleden spoorloos.

Op basis van de aanwijzingen van de verdachte vond de politie het lichaam van Vanackere dinsdag in een natuurgebied de Rijkerswoerdse Plassen bij Arnhem.

Joop Vanackere verdween op 28 november 2009. Hij sprak die ochtend af met een aantal mannen, maar keerde nooit meer terug naar huis.

De vermissing bleef lang onopgelost, tot het Cold Case Team van de politie in Rotterdam zich met de zaak ging bemoeien.

De politie gaat er inmiddels van uit dat Vanackere door een misdrijf om het leven is gekomen.

De verdachte wordt naar alle waarschijnlijkheid in Litouwen vervolgd.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook