woensdag 7 oktober 2009

Nederlander krijgt 6 jaar cel in België

De Nederlander E.H.D (32) is vandaag door een rechter in het Verviers (België), veroordeeld tot zes jaar cel voor de handel in heroïne en cocaïne.

Zijn compagnon werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. Andere bendeleden kregen celstraffen tussen twee en drie jaar voorwaardelijk voor de periode die de voorlopige hechtenis overschrijdt.

Tussen oktober 2007 en november 2008 leidde de Nederlander in Verviers een lucratieve drugshandel, die dagelijks ongeveer 4000 euro opleverde. Dankzij telefoontaps en observaties kon de politie er een einde aan maken.

E.H.D gaat in beroep tegen de uitspraak

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Drugsverdachten vrijuit door fouten OM

Het OM blundert weer eens. Zeventien verdachten in de omvangrijke zogenoemde TomPoes-drugszaak gaan vrijuit. De rechtbank in Zutphen heeft het Openbaar Ministerie (in casu OvJ. P. de Boer) namelijk niet ontvankelijk verklaard, omdat het verscheidene regels heeft overtreden. “Een grove veronachtzaming”, noemden de rechters het onderzoek van het OM. “Er is sprake geweest van een opeenstapeling van (vorm)verzuimen waardoor de waarheidsvinding in het geding is gekomen.”

Onder de codenaam Tom Poes begon justitie in september 2006 een onderzoek naar leden van een Apeldoornse familie die vanuit hun woonplaats mogelijk opereerden als drugsbende. Er werden zeventien verdachten aangehouden, die nu moesten worden berecht.

De rechtbank constateerde een onjuist uitgewerkte telefoontap. Verder ging justitie ook in deze zaak weer in de fout door een groot aantal zogenoemde afgeluisterde geheimhoudersgesprekken, gesprekken tussen verdachten en bijvoorbeeld hun advocaten, niet of niet op tijd te vernietigen. (Ze leren het ook echt nooit).

  • Onvoldoende gekwalificeerd en toegerust.
  • Geen ervaring.
  • Onvoldoende gecoacht.
  • Te weinig kennis en inzicht.
  • Nauwelijks sturing.
  • Hobby Bobbies!
Conclusies onderzoekscommissie 27-5-2010
Tevens leverde het OM volgens de rechters onduidelijke en onderling tegenstrijdige informatie over het begin van het onderzoek en het niet verstrekken van het proces-verbaal over de start van het onderzoek aan de verdediging.

“Door deze verzuimen kunnen de verdediging en de rechtbank de rechtmatigheid van het onderzoek en de gebruikte opsporingsmethodes niet toetsen”, concludeert de voorzitter van de rechtbank. Bovendien kon niet meer worden vastgesteld in hoeverre het schenden van de regels invloed heeft gehad op het onderzoek.

Het Tom Poes onderzoek is hetzelfde onderzoek waarbij onlangs duidelijk werd dat een politieagent welbewust een conversatie over een Mercedes had veranderd in XTC om op die manier meer speelruimte in het onderzoek te krijgen.

Het OM overweegt in hoger beroep tegen het vonnis te gaan. Persofficier van justitie Caren Berendsen: “Een aantal wezenlijke punten betwisten we”.
Update 21 september 2010: Het OM kiest eieren voor haar geld en trekt het hoger beroep in.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Moord crèchejuf Arzu Çakmakçi-Erbas was opdracht volgens politie

De politie gaat ervan uit dat eigenares Arzu Erbas (32) van kinderopvang Moeders Schoot in Amsterdam-West in opdracht is doodgestoken. Gisteren heeft de politie een tweede verdachte aangehouden in verband met de moord.

Het gaat om een 31-jarige Msterdamse. Een politiewoordvoerder bevestigde dit vandaag.

Eind augustus hield de politie in het Erasmuspark in Amsterdam Nevzat K.(41) aan als verdachte in de zaak, nadat de politie in meerdere opsporingsprogramma's op televisie zijn volledige identiteit bekend had gemaakt. Tot nu toe zei de politie ervan uit te gaan dat K. alleen had gehandeld.

Wat de betrokkenheid van de 31-jarige vrouw bij de moord precies is, wilde een politiewoordvoerder niet zeggen. „We zeggen verder helemaal niets over deze zaak.”

De eerder aangehouden Nevzat K. is volgens de politie verslaafd aan drank en drugs. Hij zou verscheidene geweldsmisdrijven op zijn kerfstok hebben. Volgens justitie is er geen enkele relatie tussen K. en het slachtoffer. Wat de relatie tussen de tweede verdachte en Erbas is, blijft vooralsnog onduidelijk. Zijn advocaat bestrijdt de juistheid van de beweringen over zijn verleden.

Arzu Çakmakçi-Erbas werd op 10 augustus op de parkeerplaats bij haar kinderdagverblijf Moeders Schoot in de wijk Geuzenveld doodgestoken. Tijdens een eerdere zitting in de rechtszaak tegen K. bleek dat justitie hem ervan verdenkt Erbas daar te hebben opgewacht. Vervolgens zou hij haar meerdere keren met een mes hebben gestoken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dj blijkt serieverkrachter

'Funky Flo' met willige fan
De Amsterdamse DJ 'Funky Flo ' (mirror) (alias van Florian Koorndijk), moet 8 oktober voor de rechter verschijnen omdat hij in 2008 in drie maanden tijd elf vrouwen zou hebben verkracht of aangerand.

Koorndijk, die ook een baan op Schiphol had, trad op als dj. Na het draaien stapte K. in zijn auto en reed hij rondjes door de stad op zoek naar potentiële slachtoffers. Bij de politie zijn inmiddels elf zedendelicten bekend, maar nog onderzocht wordt of de dj bij meerdere zaken betrokken was. In een interview met één van de slachtoffers werd bovendien duidelijk dat Florian K. door problemen met de aangifte nogmaals kon toeslaan in dezelfde straat.

Nou, 'serieverkrachter' Johan Stellingwerf werd veroordeeld tot 10 jaar voor minder verkrachtingen. Afwachten wat de eis wordt voor Florian K.

Zie ook: Funky Flo wordt psychisch onderzocht

Update 20 augustus 2010: De eis werd 7 jaar

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Inbreker klaagt agenten aan

Vandaag dient de zaak waarin inbreker Rini Lakerveld (31) uit Utrecht vijf agenten aanklaagt voor poging tot doodslag, omdat de inbreker tijdens een vuurgevecht met de politie in het hoofd geraakt werd.

Lakerveld raakte in 2005 gewond tijdens een inbraak bij de Sligro in Leiden. Samen met twee vrienden werd hij betrapt, waarna de inbrekers er als een haas vandoor gingen. Tijdens de ontsnapping reden de drie in op een blokkade van de politie. Uiteindelijk voelden agenten zich zo bedreigd dat ze hun wapen trokken en werden er minstens vijfentwintig kogels afgevuurd. Inbreker Lakerveld werd daarbij geraakt in zijn hoofd waardoor hij blind werd.

Later werd de inbreker veroordeeld tot één jaar celstraf. Hij wil nu dat ook de vijf agenten voorkomen voor poging tot doodslag.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook