dinsdag 21 september 2010

Geen hoger beroep TomPoes-drugszaak

Het Openbaar Ministerie in Zutphen heeft het hoger beroep in de zogenoemde TomPoes-drugszaak ingetrokken. De Tom Poes zaak betrof feitelijk een onderzoek naar Hasj handel door een Apeldoornse familie waarin grove fouten zijn gemaakt.

De rechtbank in Zutphen verklaarde justitie in deze zaak in oktober vorig jaar onbevoegd, omdat het OM verscheidene regels had overtreden in het onderzoek. Daardoor gingen zeventientien verdachten vrijuit.

“Een grove veronachtzaming”, noemden de rechters het onderzoek van het OM. “Er is sprake geweest van een opeenstapeling van (vorm)verzuimen waardoor de waarheidsvinding in het geding is gekomen.”

Zo was er bijvoorbeeld een proces verbaal vervalst: in een tap gesprek dat over de verkoop van een BMW ging, werd door de politie het woord 'BMW' vervangen door 'XTC'. Natuurlijk is er geen agent voor de vervalsing vervolgd. Ook bleken er geheimhoudingsgesprekken tussen verdachten en advocaat niet vernietigd en zelfs aan het dossier toegevoegd.

Het OM was in beroep gegaan omdat ze het 'niet met alles in de uitspraak eens waren'. Klaarblijkelijk hebben ze nu ingezien dat de rechter gelijk had.

Zie ook: Justitie met de billen bloot in Tom Poes drugszaak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook