dinsdag 21 september 2010

Gregorius Nekschot zaak geseponeerd

Cartoon van Nekschot:
Taliban viert vertrek Nederlandse leger uit Afghanistan!
Het Openbaar Ministerie heeft besloten cartoonist Gregorius Nekschot niet te vervolgen voor discriminatie. Justitie meent wel dat zeven spotprenten en twee losse teksten van zijn hand strafbaar zijn, maar seponeert de zaak.

Justitie vindt de cartoons en teksten discriminerend ten opzichte van onder meer moslims. Het heeft echter besloten niet tot vervolging over te gaan, omdat ze al geruime tijd niet meer op de website van Nekschot staan en de cartoonist een dag en nacht in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Ook speelt mee dat de zaak lang in beslag heeft genomen sinds er in 2005 aangifte werd gedaan en er geen nieuwe klachten meer over Nekschot zijn binnengekomen.

De politie arresteerde Nekschot in mei 2008. Hij zat ongeveer dertig uur vast. Ook werd zijn woning doorzocht. De zaak leidde tot veel ophef. Sommigen waren bang dat de vrijheid van meningsuiting in het geding kwam. Hirsch Ballin vond wel dat Nekschot onnodig lang was vastgehouden, maar de arrestatie was volgens Ballin 'geen nieuw beleid'. Uiteindelijk slikte de 2e kamer de uitleg van Ballin/Balkenende.

Het OM liet weten dat de zaak zo lang heeft geduurd omdat de rechter-commissaris onder anderen een cartoondeskundige en een arabist heeft gehoord. Dat gebeurde op verzoek van de advocaat van Nekschot.

Het Meldpunt Discriminatie Internet deed in 2005 aangifte tegen Nekschot. Die kwam voort uit een klacht van de orthodoxe imam Abdul Jabbar van de Ven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook