maandag 17 augustus 2009

Justitie weer es in de fout : vervalsen van proces verbaal

Het betreffende gesprek. De ‘handel’ ging om een Mercedes, de politie maakte daarvan XTC
xtc-gesprek
Het Openbaar Ministerie in Zutphen geeft toe dat in een proces-verbaal in een groot drugsonderzoek (codenaam "Tom Poes" een fout is gemaakt. Advocaat Cees Korvinus (foto), raadsman van een van de verdachten in het onderzoek, is minder mild: volgens hem is de ‘fout’ opzettelijk gemaakt om de verdenking te versterken. Hij wil dan ook dat de rechter de zaak ongeldig verklaard.

Dat zei Korvinius vandaag in het tv-programma Nova. De Zutphense hoofdofficier van justitie Ludo Goossens is daar nog niet zo zeker van. In Nova zei hij dat er ook andere mogelijkheden zijn om de fout mee te wegen in de beoordeling van de zaak, zoals strafvermindering of bewijsuitsluiting.

De fout kwam vorige week aan het licht tijdens de behandeling van de zaak door de rechtbank in Zutphen. In de schriftelijke uitwerking van een afgeluisterd telefoongesprek tekent de politie uit de mond van een van de verdachten “xtc-handel” op, terwijl is gebleken dat hij het over een type Mercedes (de S400) had.

Cees Korvinus: ”Zaak ongeldig verklaren”
korvinus
Korvinus meent dat het om een cruciaal proces-verbaal gaat. Het onderzoek concentreerde zich op de handel in wiet, maar door de foutieve weergave van het afgeluisterde telefoongesprek kwam daar mogelijke handel in harddrugs bij. Daarmee kwamen ook meer opsporingsbevoegdheden. De raadsman acht het vervalsen van een proces-verbaal een doodzonde, waarop slechts één sanctie past: de rechter moet de hele zaak ongeldig verklaren.

De kwestie “toont aan hoe kwetsbaar het systeem is”, aldus Korvinus in Nova. Het Openbaar Ministerie en de rechter moeten erop kunnen vertrouwen dat de politie processen-verbaal naar waarheid opmaakt en er niet mee rommelt. Volgens hoofdofficier Goossens heeft het OM geen andere keuze dan te vertrouwen op ambstedig opgemaakte process-verbaal.

De verandering zou niet gedaan zijn door de politieman die het gesprek uitwerkte, het zou later zijn gebeurd.

Ludo Goossens: “Andere mogelijkheden”
ludo-goossens
De rechter moet zich nog uitspreken over de zaak. Het OM heeft in de rechtszaal nog geen definitieve visie op de gebleken misstand gegeven.

Deze kwestie staat niet op zichzelf. De politie vervalst voortdurend PV’s. Enige tijd geleden was er een zaak waarbij de politie uit 8 verhoren één PV samenstelde. De verdachte in een verkrachtingszaak had in alle verhoren ontkend, toch kwam er in het procesverbaal plots een bekentenis te staan.

Korvinus mag nog van geluk spreken dat hij dit boven tafel heeft gekregen. Gewoonlijk varen rechters blind op het PV en weigeren categorisch naar opnamen van het verhoor dan wel telefoontaps te kijken of te luisteren.

Zie ook: Drugsverdachten vrijuit door fouten OM

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook