donderdag 8 oktober 2009

‘Funky Flo’ wordt psychisch onderzocht

'Funky Flo' in betere tijden
florian k
De rechtbank in Amsterdam wil dat er eerst nader onderzoek komt naar de persoonlijkheid van Florian Koorndijk (36) (foto) uit Almere die volgens justitie vijf vrouwen heeft verkracht (2) of aangerand (3). In eerste instantie gaan een psycholoog en een psychiater hem onderzoeken. Als de verdachte niet meewerkt, moet hij zich in het Pieter Baan Centrum laten observeren.

Eigenlijk zou vandaag de zaak tegen Koorndijk zou eigenlijk inhoudelijk worden behandeld, maar de rechtbank vond dat er nog onvoldoende informatie was over zijn persoonlijkheid.

De verdachte trad tot zijn aanhouding in november vorig jaar op als DJ Funky Flo in het Amsterdamse uitgaansleven. In die stad zou hij zijn zedenmisdrijven in de maanden voor zijn arrestatie ook hebben gepleegd. Volgens het Openbaar Ministerie wachtte hij zijn slachtoffers 's nachts bij hun huis op en vergreep hij zich aan hen als ze hun woning wilden binnengaan.

Uit het eerste onderzoek dat een psycholoog naar de verdachte heeft gedaan, blijkt dat K. een persoonlijkheidsstoornis heeft. Overigens hebben in totaal elf vrouwen aangifte tegen hem gedaan. In zes zaken vond justitie echter onvoldoende bewijs om ze voor de rechter te brengen.

Het is nog onduidelijk hoe K. zijn slachtoffers precies uitkoos. Wel staat vast dat de politie hem al in 2007 een keer 's nachts oppakte, toen hij op het Rembrandtplein achter een vrouw op een fiets aanrende. Hij had een theedoek en een mes bij zich en in zijn auto lag tape. In eerste instantie verklaarde de verdachte dat hij altijd ging joggen na zijn werk als dj.

De Amsterdamse politie heeft er bewust voor gekozen de hulp van het publiek niet in te schakelen in de klopjacht op de serieverkrachter Florian K.

  Richard Korver, de advocaat van een van de slachtoffers, vindt het onverstandig dat de politie geen groot alarm heeft geslagen. “Mijn cliënte had een goede beschrijving en er was een duidelijke compositietekening. De politie had op zijn minst kunnen waarschuwen dat een donker getinte man in de kleine uurtjes vrouwen volgt. Na de verkrachting vorig jaar van mijn cliënte zijn er nog drie slachtoffers gevallen!” aldus Korver.

  Hierdoor kon Florian K. mogelijk ongestoord zijn gang gaan. “Wij hebben goede en weloverwogen redenen gehad om het niet naar buiten te brengen. Over het waarom van deze beslissing, doen we geen mededelingen”, zo laat een woordvoerder van de politie weten. Tja, gewoon stug volhouden dat je gelijk hebt.

  Volgens de advocaat van de verdachte is Florian K. opgepakt aan de hand van telefoontaps en was dit voor de politie mogelijk de redenen om geen groot alarm te slaan.

  Florian K. hangt een gevangenisstraf van maximaal 16 jaar boven het hoofd.

  Update 9 maart 2010: Koorndijk heeft zich niet laten onderzoeken en gaat dus naar het PBC.

  Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook