vrijdag 14 november 2014

Uitspraak: Verslaafde gamer krijgt celstraf voor neersteken man

Een man (18) is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 10 maanden cel en tbs met dwangverpleging wegens het neersteken van een man in Nieuwersluis op 4 mei 2014.  De verdachte, een verslaafde gamer met een gebrekkige ontwikkeling wilde wel eens in het echt meemaken hoe het is om iemand te zien lijden. Hij wilde ook weten hoe het is om een misdrijf te begaan. Hij kwam op die ideeën door zijn computerspellen.

Volgens de rechter ging het om sadistische wraakfantasieën. Eigenlijk had de jongen een langere gevangenisstraf verdiend, maar de rechtbank vindt het belangrijk dat er snel wordt gestart met behandeling. Deskundigen achten de kans op herhaling groot.

De jongen is in zijn schooltijd gepest en buitengesloten. Dat zorgde voor een periode van zelfhaat. Later ging hij blowen en raakte hij verslaafd aan gamen. Het vele gamen heeft volgens onderzoekers een directe relatie met de steekpartij. De man raakte het zicht op de werkelijkheid kwijt.

De rechtbank heeft overwogen of de jongen naar een jeugdinstelling zou worden gestuurd, maar ziet daar vanaf omdat hij daar mogelijk opnieuw uitgesloten zou worden. Een omgeving voor volwassenen, gericht op resocialisatie, past beter bij hem vindt de rechter.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Uitspraak: 17 jaar cel voor dubbele moord Amsterdam-Noord

Melvin R. en Miquel K. zijn in hoger beroep veroordeeld tot 17 jaar cel voor de moord op Henk Opentij en Mary Run.  De straf valt 2 jaar hoger uit dan die van de rechtbank. Het bejaarde stel werd in 1997 op gruwelijke wijze in hun woning om het leven gebracht. De daders wisten 15 jaar lang uit handen van justitie te blijven.  De rechtbank veroordeelde hen tot 15 jaar. Justitie ging in hoger beroep.

 • Arrestatie in oude moordzaak Henk Opentij en Mary Run
  07 Dec 2009
  De politie heeft een man aangehouden in verband met de gruwelijke moord op Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) in Amsterdam in november 1997. Hij meldde zichzelf op een politiebureau in de ...
 • Arrestatie in oude moordzaak Henk Opentij en Mary Run
  25 Okt 2012
  Kickbokser Melvin R. (35) uit Amsterdam is aangehouden in verband met de moord op Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) in Amsterdam, in november 1997. Het DNA van de verdachte is ...
 • Verdachte oude moord in Chili gepakt | onschuldig
  07 Dec 2010
  De Nederlander Remmert Daniel Blankevoort (36) is gisteren in Santiago in Chili aangehouden op verdenking van de dubbele moord op het echtpaar Henk Opentij (79) en Mary Run (73) in Amsterdam in 1997. Remmert ...
 • Verdachte in moordzaak Henk Opentij weer vrij
  08 Dec 2009
  Niet geheel onverwacht heeft de politie de man die zij zondag aanhield in verband met de moord op Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) in Amsterdam in 1997, weer vrijgelaten. Hij is geen ...
 • Peter de Vries valt binnen bij Crimebron
  27 Nov 2009
  Peter is bezig met een coldcase over de verschrikkelijke moord op Henk Opentij en Mary Run. Crimebron wil net als Peter en zijn team dat de zaak word opgelost. Als Peter ons een uitnodiging of een mailtje had gestuurd ...
 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Eis 22 jaar tegen Alasam S.

Tegen Alasam S., de man die in 2011 in Baflo zijn vriendin Renske Hekman (29) en politieman Dick Haveman(48) doodde, is in hoger beroep 22 jaar gevangenisstraf geëist.

De rechtbank veroordeelde S. vorig jaar tot 28 jaar voor de moord. De verdachte ging in beroep tegen de straf, omdat hij tijdens de moorden een psychose zou hebben gehad. Volgens zijn advocaat was S. daarom volledig ontoerekeningsvatbaar ten tijde van de moorden.

Het OM eist de straf voor doodslag op beide slachtoffers, niet voor moord. Dit komt doordat de Hoge Raad de criteria voor moord heeft aangescherpt na de uitspraak bij de rechtbank in deze zaak. Bij de rechtbank eiste justitie nog levenslang tegen S.

De aanklager zei dat Baflo in april 2011 "werd overspoeld door een orgie van geweld". Nadat de verdachte zijn vriendin met een brandblusser had doodgeslagen, volgde een "wildwesttafereel" in het dorp, waar uiteindelijk een politieman met zijn eigen dienstwapen werd doodgeschoten door de verdachte, een uitgeprocedeerde vluchteling uit het Afrikaanse Benin.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook