maandag 27 januari 2014

Rechters weigeren opgeven dienstauto

Rechtbankpresident Peter Pulles en zijn collega Fred van Gulik van de rechtbank in Limburg weigeren om het gebruik van een dienstauto met chauffeur op te geven. Zij negeren daarmee een klemmend advies van zowel de Raad voor de Rechtspraak als de ondernemingsraad van de rechtbank.

Pulles en Van Gulik wonen beiden in Gelderland en laten zich elke dag door een chauffeur naar de Limburgse rechtbank rijden. Ze hebben geen zin om te verhuizen en de trein pakken is al helemaal geen optie voor het duo. “Ze moeten dan twee keer overstappen en bovendien is de eerste klas-coupé van Veolia niet optimaal”, legt een woordvoerster van de rechtbank uit in Dagblad De Limburger.

De dienstauto plus chauffeur kost de belastingbetaler in totaal 66.500 euro per jaar. Maar volgens de woordvoerster is het nauwelijks duurder dan wanneer de twee rechters een tweede woning zouden moeten huren in de buurt van hun Limburgse werkplek. “Een pied-à-terre inclusief reisgeld kost op jaarbasis 18.000 euro per persoon. Maar doordat de heren onderweg in de dienstauto werken, is een pied-à-terre volgens onze berekening per persoon op jaarbasis nog maar 2000 euro goedkoper.”

De Raad voor de Rechtspraak vindt dat onzin. “Pulles en Van Gulik hebben zelf deze functies in Limburg geambieerd, terwijl ze in Nijmegen en Angerlo wonen. Als ze niet bereid zijn offers voor deze banen te brengen, hadden ze niet moeten solliciteren”, zegt woordvoerster Barbara den Uijl van de Raad voor de rechtspraak.


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook