woensdag 26 november 2008

Eis om aanslag op rechercheur: 26,5 jaar

Voor de rechtbank in Zutphen is tegen Jovica T.(58), die ervan wordt verdacht een rechercheur van dichtbij te hebben neergeschoten, ruim 26,5 jaar celstraf geëist.

T. reageerde nauwelijks op de eis: ,,Het is niet de waarheid”. Eerder liet hij al weten: „Ik ben hier niet. Alles is gebaseerd op een vooroordeel. Niets gaat hier volgens mijn wens”. Dinsdag ontsloeg hij z'n derde advocaat, Jan Peter van Schaik. Volgens de raadsman omdat er een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen de twee was. Volgens de Serviër omdat hij nooit contact had met de raadsman.

De rechtbank besloot woensdag na overleg de zaak toch door te laten gaan en de man zijn eigen verdediging te laten voeren. Ook hier wenste hij niet op in te gaan. Wel liet hij weten gemarteld te worden in de gevangenis. Hij zit al maanden in isolatie.

De vuurwapengevaarlijke T. liep op 23 juli 2007 de rechercheur tegen het lijf in een winkelcentrum in Apeldoorn. Die herinnerde hem van een aanhouding in 2005 (in verband met illegaal verblijf in Nederland). Hij sprak Jovica T. aan en liet weten van de politie te zijn. Daarop rommelde T. wat in z'n fietstas, pakte een pistool, schoot twee keer op de rechercheur en vluchtte. De politieman overleefde de aanslag.

Vijf dagen later werd hij gezien bij de Mediamarkt in Zwolle waar T. een hoofdtelefoon zou hebben gestolen. Nadat een beveiligingsbeambte hem daarop aansprak, toonde hij opnieuw een wapen. Kort daarna werd de Serviër herkend van een foto, die was getoond in het programma Opsporing Verzocht, en aangehouden in Biddinghuizen.

Onderzoek in het Pieter Baan Centrum dit jaar leverde weinig op. De man wilde niet meewerken. Wel omschreven psychologen hem als „een arrogante, pedante man die geen rekening houdt met anderen”. Officier van justitie A. van Holland noemde T. zelfs „een asociale, verwaande en gevaarlijke crimineel die nooit mag terugkeren in de maatschappij. Hij is een ongeleid projectiel”. Alles opgeteld komt het OM op 37 jaar celstraf. De wet schrijft voor dat er dan een derde deel afmoet. Blijft over 26,6 jaar (26 jaar en ruim zeven maanden).

Rare gang van zaken, bij geweld tegen burgers worden dit soort optelsommetjes nooit gemaakt maar als het om een agent gaat, die ook nog gewoon leeft, dan gebeurt het niet.

Uitspraak 10 december.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrouw na 20 jaar oude moord eindelijk de cel in


Beppie de Vries
gijsberta_de vries
Op de Lijnbaansgracht in Amsterdam is vandaag de 62 jarige Mien de V. gearresteerd. Zij moet nog 6,5 jaar uitzitten voor de moord op Tante Beppie' in 1988.

Beppie de Vries (destijds 73) was een graag geziene en vrolijke gast in Amsterdam Oost. Op de vroege ochtend van 16 september 1988 verlaat zij Cafe 'de Beuk' in Amsterdam oost. De volgende dag wordt zij met ingeslagen schedel en gedeeltelijk ontkleed gevonden in de bossages aan de Tugelaweg in Amsterdam Oost.

Al snel arresteert de politie twee verdachten uit de marges van de samenleving: Mien de V. en Chris R. Ondanks sterke aanwijzingen is er echter geen direct bewijs en moet justitie de twee weer laten gaan.

15 jaar later probeert justitie echter toch nog tot vervolging over te gaan nadat in 2003 zich een man meld die zegt de moord te hebben gepleegd. Uit het verhoor blijkt dat hij de moord niet gepleegd heeft maar hij verklaart wel bezwarende feiten over Mien en Chris. Zij worden echter door de rechtbank op 18 mei 2004 vrijgesproken. Alle getuigen lijken tamelijk onbetrouwbaar. Het gaat om landlopers, alcoholisten en drugverslaafden. Een van hen verklaart zelfs: "Ik was zo dronken dat ik niet meer wist wat ik vertelde en ik ben altijd dronken dus ik weet nooit wat ik vertel".

In December 2006 dient het hoger beroep. Nu alleen tegen Mien de V. Haar partner Chris heeft inmiddels vergevorderde dementie en wordt ontslagen van rechtsvervolging. Het Hof heeft minder moeite met de getuigen en veroordeeld Mien de V tot 6.5 jaar. Omdat Mien echter op vrije voeten is, meldt zij zich niet. haar arrest wordt pas op 27 mei 2008 definitief. Zij wordt pas vandaag, een half jaar later, gevonden en moet alsnog haar straf uitzitten.

"We hebben een hele lange lijst met 800 namen van mensen die nog een straf moeten uitzitten. Eén keer in de zoveel tijd voeren we huisbezoeken uit, om te kijken of we deze personen alsnog kunnen arresteren. De V. werd gisteren tijdens zo´n bezoek aan huis aangehouden", aldus de politie .

Het motief voor de moord zou zijn dat Tante Beppie haar geld altijd in haar kousen bij zich droeg. Zij zou die avond hebben verteld 30.000 geulden aan 'verzekeringsgeld' bij zich te hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Agenten Bonaire ontslagen

Twee agenten die op Bonaire niet adequaat hadden gereageerd op de melding van beveiligers van het water en energie bedrijf  die Marlies van der Kouwe ontvoerd zagen worden, zijn na een intern onderzoek ontslagen. en derde krijgt een berisping.

De ontslagen agenten namen de melding niet serieus,

In de nacht van 20 op 21 september kwam bij de politie een melding binnen dat in de wijk Hato een meisje van haar fiets was getrokken en op een scooter was meegenomen. De twee dienstdoende agenten gingen uit van een ruzie en lieten de zaak verder rusten. Hierdoor kwam pas na 36 uur de zoekactie op gang.

Ook de meldkamermedewerker ondernam geen verdere actie, zo blijkt uit het interne onderzoek. Het lichaam van Marlies van der Kouwe werd bijna een maand later gevonden op een verlaten terrein in de wijk Amboina.

Anders dan in Nederland worden agenten daar klaarblijkelijk wel afgerekend op hun functioneren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook