vrijdag 8 maart 2013

Dode man in woning in Sneek

In een woning aan de Parkstraat in Sneek is het lichaam gevonden van een man (28). Een andere man (26) is opgepakt in verband met mogelijke betrokkenheid.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Nederlandse vermoord in Ghana

Afke Kuipers (25) uit Groningen, die in Ghana was voor vrijwilligerswerk, is vrijdag vermoord in de stad Tema.

Volgens de Nederlandse stichting NeViSo ging het om een overval waarbij Afke Kuipers op klaarlichte dag werd neergeschoten. Ze was samen met drie andere Nederlandse vrijwilligers en drie Roemenen onderweg naar huis toen het gebeurde, aldus voorzitter Richard Yeboah van NeViSo. Kuipers zat pas sinds begin februari in Ghana. De andere vrijwilligers bleven ongedeerd en zijn allen in het weekeinde naar huis gevlogen. Het project tegen kinderarbeid waaraan ze werkten, is voorlopig stilgezet.

Kuipers werkte als vrijwilliger aan een project tegen kinderarbeid van onder meer de Nederlandse stichting NeViSo. Ze wilde samen met een vriendin een project opzetten om de levensomstandigheden voor werkende kinderen te verbeteren. Daarvoor richtte ze in januari de stichting Charley op.

In een interview op worldofdifference.nl zei ze dat haar grote wens was om “de wereld een beetje beter te maken''. Ze somde op waarom zij juist geschikt was om aan een project in Ghana mee te doen. “Ik zit vol met ideeën, ben gemotiveerd, betrokken, kan een luisterend oor bieden en geïnteresseerd in anderen. Ik heb ervaring in de samenwerking met Afrikanen, ben geduldig (heel belangrijk in heel Afrika), kijk naar de mogelijkheden, geef niet snel op en wil altijd meer. Ik heb empathisch vermogen en ik kan doelgericht en hard werken'', zei ze onder meer.

Yeboah bevestigt de eigenschappen. “Anders hadden we haar ook niet geselecteerd. Ze was een bevlogen persoon die zich echt wilde inzetten voor anderen.”

Voordat Kuipers naar Ghana vertrok, werkte ze als woonbegeleider bij de Koninklijke Visio Haren en als nachthoofd bij jeugdzorginstelling Elker. Daarnaast was Kuipers fanatiek volleybalster en trainer bij studentenvolleybalclub Donitas. Ze studeerde aan de Hanzehogeschool.

Tema is een havenstad in het zuiden Ghana. De plaats ligt in de regio van de hoofdstad Accra. Daar is onlangs alarm geslagen over een gewapende bende die het gemunt heeft op buitenlanders. Volgens Ghanese media zijn begin februari zeker drie buitenlanders aangevallen. Onder hen was een Spaanse vrouw die door twee mannen op motorfietsen werd neergeschoten en beroofd. Dezelfde bende zou ook een Duitser en een Egyptenaar hebben neergeschoten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers ook voor criminelen. “Op autowegen vinden regelmatig gewapende overvallen plaats, met name op de Tema Highway”, aldus het ministerie. Reizigers krijgen het advies op de wegen niet te stoppen in de avond en de schemering.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook