vrijdag 24 februari 2012

Onderzoek misbruik vrouw in Hoevelaken

freya svasekPolitie en justitie onderzoeken wat er precies is gebeurd in een woning aan het Prinsenhof in Hoevelaken (Gld), waar Freya Svasek (31) (foto) vanaf november vorig jaar is vastgehouden en op grove wijze seksueel is misbruikt. Twee mannen uit Hoevelaken waaronder de hoofdbewoner Gert-Jan van den H. zijn opgepakt en zitten nu voor 30 dagen in bewaring. Van den H. is geen onbekende van de politie.

De mannen van 20 en 41 jaar oud hebben volgens de politie nog geen bekentenis afgelegd, maar spullen die tijdens huiszoeking in de woning werden aangetroffen bevestigen dat er waarschijnlijk verschrikkelijke dingen zijn gebeurd met de dove en hulpbehoevende vrouw. De politie deed zaterdag een inval in de woning. Daarbij werd ook een meisje van 17 aangehouden, maar die lijkt niks met de zaak te maken te hebben.

Voor zover nu bekend werd de vrouw in november “van de straat gepikt”, aldus de politie. Zij zat in een psychiatrische kliniek maar werd meegelokt. Ze kende haar ontvoerders niet. Ze is maandenlang opgesloten in de woning op een adres dat bij de politie bekend stond wegens overlastklachten. In de tijd dat Svasek werd vastgehouden kwam de politie verschillende keren aan de deur wegens klachten. Maar er was toen geen aanleiding om het huis te doorzoeken.

De politie kwam de verblijfplaats van de dove vrouw op het spoor door de inzet van opsporingsmethodes als telefoontaps. De vrouw was gewond en moest in het ziekenhuis worden geopereerd aan opgelopen letsel. Sinds donderdag is ze ondergebracht op een ander adres, waar ze wordt verzorgd. Zij had on der andere een gebroken kaak.

Svasek en haar vader doen vrijdagavond hun verhaal in het tv-programma TROS Vermist. Daar vertellen ze onder meer dat de vrouw haar ontlasting moest opeten, dat ze werd vastgebonden en verkracht en dat ze de voeten van haar ontvoerders moest aflikken.

Volgens de politie hebben de verdachten zich waarschijnlijk niet eerder aan zulke ernstige delicten schuldig gemaakt. Het meisje dat in het huis was toen de politie binnenviel, wist waarschijnlijk niet dat er elders in de woning een vrouw werd vastgehouden.

Svasek was een psychisch kwestbare en aan cocaïneverslaafde vrouw. Ze was doof en had moeite met praten. Het slachtoffer mocht geen kleren dragen, werd meerdere keren per dag verkracht, moest ontlasting eten en de voeten likken van haar onderdrukkers. Buurtbewoners van de Prinsenhof verwijten de politie dat deze niet adequaat heeft gereageerd op een melding van buren, die een vrouw in levensnood hoorde gillen en jammeren begin november. „Als de politie zich niet had laten wegsturen met een smoes, had Freya niet deze afschuwelijke dingen hoeven ondergaan”, briest een buurvrouw.

De politie wijst die beschuldiging van de hand: “De verdachte had geen verleden met mensenhandel of zedenzaken. Agenten die aan de deur kwamen voor de melding hebben volgens de procedure gehandeld”, meent politiewoordvoerder Bernhard Jens.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook