Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de rechtbank in Rotterdam de Amerikaanse straf van 25 jaar van de Irakese Nederlander Wesam al D. omzet in een gevangenisstraf van 16 jaar. Die straf moet hij dan in Nederland uitzitten, met aftrek van zijn voorarrest van vijf jaar.
Wesam al D. werd door de federale rechtbank in Washington veroordeeld tot 25 jaar voor het beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen in de Irakese plaats Fallujah en voor de mishandeling van een Amerikaanse cipier.
Nederland had hem voor de terroristische verdenking in januari 2007 uitgeleverd aan de VS. De terugkeer van Al D. na zijn veroordeling, ruim drie jaar later, was één van de voorwaarden van Nederland om toe te staan dat hij in Amerika werd berecht. De rechtbank in Rotterdam moet nu het Amerikaanse vonnis omzetten in een straf naar Nederlandse maatstaven. Het restant van die straf mag Al D. in Nederland uitzitten.
woensdag 4 augustus 2010
OM wil 16 jaar cel voor Wesam al D.
Moeder levert zoon af bij politie wegens overval
Een moeder in Rotterdam heeft vandaag haar zoon (16) afgeleverd op het politiebureau in die stad omdat hij een overval heeft gepleegd en dat tegen de moeder opgebiecht had.
De jongen maakte dinsdagavond 3 augustus een paar honderd euro buit door een medewerkster van een sportschool aan de Bree in Rotterdam te overvallen. Hij dreigde daarbij met een mes. De jongen zit nog vast.
Rozenmeisje was vermoedelijk Poolse
Het 'rozenmeisje', dat op 4 juni 1996 in een bos aan de Horsterdijk in het Noord-Limburgse dorpje Lottum dood werd gevonden, komt volgens de Duitse politie en justitie zeer waarschijnlijk uit Polen. De kleding die het slachtoffer droeg, is afkomstig uit dat land. Op grond van uiterlijke kenmerken werd al vermoed dat het om een vrouw uit Oost-Europa ging.
Volgens de politie in Keulen droeg de jonge vrouw als bijnaam 'Gosha' of 'Malgoscha' en werkte ze de laatste weken voor haar dood in een bar in Bergisch Gladbach (Duitsland).
De zaak kwam onlangs weer in de aandacht toen in Duitsland Erich Kurt Lange werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het meisje. Kort daarop werden nog een man en een vrouw gearresteerd wegens betrokkenheid.
Vanvond presenteert het Duitse opsporingsprogramma Aktenzeichen XY - Ungelöst nieuwe feiten over de jonge vrouw in de hoop meer zekerheid te krijgen over haar identiteit (20.15 uur).
Rosenmädchen war vermutlich eine Polin
Die Mordkommission in Deutschland vermutet daß das Rosenmädchen aus Polen kommt. Die Kleidung des Opfers trug, stammt aus diesem Land. Auf der Grundlage der Erscheinung wurde bereits vermutet, daß es sich um eine Frau aus Osteuropa händelt.Personen aus ihrem damaligen Umfeld kannten das Opfer mit dem Vor- oder Spitznamen “Goscha” oder “Malgoscha”. In den letzten Wochen vor ihrem Tod hatte die Frau in einer Bar in Bergisch Gladbach gearbeitet.
Am 4. Juni 1996 hatten zwei Gemeindearbeiter eine unbekannte Tote in einem Waldgebiet bei Horsterdijk in Lottum entdeckt. Die junge Frau lag nahe einem Rosenfeld, deshalb wurde sie von den niederländischen Ermittlern “Rozenmeisje” (Rosenmädchen) genannt. Das Opfer war schwer misshandelt, sexuell missbraucht und schließlich am Fundort getötet worden.
Erst 14 Jahre später führte die Auswertung von an der Toten gesichertem DNS -Material zu Erich Kurt Lange (56) aus Köln, der wegen Sexualdelikten in Deutschland vorbestraft ist. Er befindet sich inzwischen in Untersuchungshaft. Ein Mann und eine Frau sollen auch an der Tat beteiligt gewesen sein. Auch sie befinden sich inzwischen in Haft.
Mit einem Fahndungsaufruf in der ZDF-Sendung “Aktenzeichen XY” will die Kölner Polizei nun die Identität des vor 14 Jahren ermordeten "Rosenmädchens" klären. Wie ein Polizeisprecher am Dienstag mitteilte, wird der Fall des “Rosenmädchens” in der Sendung am Mittwoch (4. August, 20.15 Uhr) vorgestellt.
Liquidatie in Amsterdam
Het slachtoffer stapte daar uit zijn auto en werd direct met een automatisch wapen onder vuur genomen. Getuigen spraken van een salvo aan geweerschoten.
De Jesus overleed vrijwel direct. Hij werd nog gereanimeerd, maar hij stierf ter plekke De twee schutters wisten te ontkomen.
Volgens politiebronnen heeft het slachtoffer connecties met de beruchte Amsterdamse crimineel Gwenette Martha. Een woordvoerder van de politie kon dit niet officieel bevestigen. Martha zit momenteel vast en wordt door de recherche gezien als een van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld.
Het sporen onderzoek wordt bemoeilijkt door een enorme regenbui die kort na de aanslag losbarstte.
De Ruzie:
In de nacht van zaterdag 15 op zondag januari 2005 kregen bezoekers van discotheek The Ministry (eind 2007 gesloten) ruzie in een parkeergarage aan de Reguliersdwarsstraat.
Boneka Belserang is er met August Adjoeba en Clyde de Jesus. Ze staan bij de uitgang even te praten met de bestuurster van een auto, waardoor ze de boel blokkeren.
Achter die auto staat een auto met Brian Stein met zijn lijfwacht Rico Flores Lopez. Daarachter staat een auto met een portier van de parkeergarage. Die portier toetert een keer, om aan te geven dat Belserang en Adjoeba door moeten rijden.
Adjoeba denkt dat de auto van Stein heeft getoeterd en komt verhaal halen. Er wordt meteen gevochten Clyde krijgt behoorlijke klappen. Rico Flores trekt een wapen maar de portier weet hem dat afhandig te maken. Boneka Belserang weet het daarna in handen te krijgen en schiet Rico dood.Clyde de jesus was in 2005 aanwezig bij de befaamde schietpartij in de Reguliersdwarsstraat waarbij de Ricardo Flores Lopez-de lijfwacht van Brian Stein- werd doodgeschoten door Boneka Belserang. Ook August Adjoeba was daar bij aanwezig. Belserang, Stein en Adjouba zijn de afgelopen jaren allemaal geliquideerd. Hun liquidaties worden allen -terecht of onterecht-in verband gebracht met de ruzie in de parkeergarage in 2005. Datzelfde geld voor de dood van René Karamatali en Yassin Chakor en de dood van Onno Kuut.
In ieder geval is iedereen die die avond in de parkeergarage aan de Reguliersdwarsstraat was nu dood.
Update 7 okt 2010
De Politie zou een aantal weken geleden twee verdachten hebben aangehouden als verdachten in de moord op Clyde de Jesus in de Bestevaertstraat in Amsterdam.
De twee verdachten zouden door een arrestatie team van de weg geplukt zijn nabij Schiphol.
Allebei de verdachten zouden de Surinaamse nationaliteit hebben en leden zijn van de groep van wijlen Adjoeba.