woensdag 1 april 2009

Moord op Onno Kuut

onnokuut De man die vorige week woensdag 25 Maart vermoord is gevonden in de duinen bij Hoek van Holland, is Onno Kuut (30) (foto) uit Enschede. Hij zou voor zijn liquidatie zijn mishandeld. De politie kon aanvankelijk niet vaststellen of het slachtoffer een man of vrouw was.

Een wandelaar zag een been uit het zand steken. Een forensisch rechercheteam borg het lijk afgelopen donderdag. Gisteren werd de identiteit van de Enschedeër bekend.

De geadopteerde Koreaan was een bekende van politie en justitie, maar is nooit tot jarenlangdurige celstraffen veroordeeld.

De vermoorde Onno Kuut was een bijzondere verschijning, vooral door zijn (deels Aziatische) tattoo's. Bekenden weten niet wat hij de laatste maanden heeft gedaan.

Hij en zijn kameraad Michel B. (44) werkten een tijd als 'sterke arm' voor seksbazen in Enschede. Ook vertoefden ze vaak in Brazilië.

Justitie suggereerde dat B. en zijn groep de binnenstad terroriseerden, maar maakte dat nooit hard.
tatoeage-kuut Officier van justitie Geo Dam linkte de groep aan 'Beckum', de nooit opgeloste mishandeling van het echtpaar Meijerink in augustus 1997. De man overleed later. Bij de arrestatie van de verdachte Bennie Sopacua (destijds 42) werd Arrestatie Team-agente Allegonda Gremmer (28) doodgeschoten.
Kuut stoorde zich aan de suggesties van justitie. "Ik ben ervan overtuigd dat ik in het Beckumdossier geen enkele keer als verdachte naar voren kom", schreef hij 26 december 2004 vanuit De Grittenborgh in zijn dagboek over kerst in de Hoogeveense gevangenis.

Kuut is meerdere keren vervolgd, voor vooral geweldsdelicten. De geruchtmakendste was de mishandeling van een klant in de toenmalige seksclub Trocodero. Na trammelant over drankjes voor een verwendame, zou de klant met knuppels in elkaar zijn geslagen. Het OM wilde Kuut daar drie jaar voor laten zitten, de rechters hielden het bij acht maanden. Kuuts vaste advocaat Theo Hiddema noemde het 'een opgeblazen zaak'.
Update 20 oktober 2009

De tatouages betekenen "Wees daadkrachtig"
tatoeages-kuut-weesdaadkrachtig
De politie vermoedt dat Kuut vermoord is door dezelfde personen die Boneka Belserang en Yassin Chakor hebben vermoord in Leiderdorp. Klaarblijkelijk had Kuut eenzelfde soort tatouage als de drie opgepakte verdachten. Kuut was tevens een goede vriend van Chakor. Het is niet onmogelijk dat Kuut bij de moord op Belserang en Chakor was. De op de rug gevonden tattoo is een redelijk populaire Mulukse tattoo.

Op 10 augustus hebben deze drie verdachten geprobeerd de Surinamer Marlon Dalfour (34) in de Vierlinghstraat in Amsterdam dood te schieten met een automatisch geweer. Dat is – ondanks een complete kogelregen – mislukt en kennelijk wist Marlon in welke hoek hij het moest zoeken. In de loop van het onderzoek bleek een link met de moord op Chakor en Belserang. Een vierde verdachte Ephraim Christiaan Sijahailatua (28) – die eveneens deze tatouage zou hebben- wordt nog gezocht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook