woensdag 1 april 2009

Weer taps vergeten te wissen in justitieel onderzoek

serge-lukovski2 Justitie in Den Bosch heeft een half jaar na sluiting van het onderzoek naar de heling van vijf gestolen oude meesters nog zeker zestig geheime tapgesprekken ontdekt die vernietigd hadden moeten zijn.

De fout kwam aan het licht toen officier van justitie Serge Lukowski (foto) in februari opdracht gaf voor een laatste controle, legde hij woensdag uit tijdens een regiezitting bij de rechtbank in Den Bosch.

Twee weken geleden is gevraagd de gesprekken te wissen maar zover bekend is dat nog niet gebeurd.

Het gaat om gesprekken van de drie hoofdverdachten met zogenoemde geheimhouders, in dit geval ging het vooral, maar niet uitsluitend om artsen en notarissen.

Officier Lukowski sprak van een onherstelbaar verzuim maar bagatelliseerde het feit omdat het zou gaan om irrelevante gesprekken waarvan niet direct duidelijk was dat ze vertrouwelijk waren. 'Het belang van de verdachten is niet geschaad.' kraaide de OvJ. Tjonge jonge, zou een OvJ ooit toegeven dat het belang van de verdachten wél was geschaad.

Eerder maakte justitie dezelfde fout in grote zaken als tegen de Hells Angels en meest recent in het Amsterdamse liquidatieproces 'Passage'. Ook in veel kleine zaken komt het echter voor. Voor de Hells Angels betekende het dat justitie ze niet langer mocht vervolgen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: