woensdag 11 april 2012

Pasgetrouwde Nuenense en haar man neergeschoten in België

Zyra_Weis_Nikki_lafertinZyra Weiss (25) uit Gerwen (Gem. Nuenen c.a.) en haar man Nikki Lafertin (22) zijn vanmiddag door een schietpartij in het Nieuwkerken-Waas bij Sint-Niklaas in België om het leven gekomen. Zyra Weiss en Nikki Lafertin, lagen dood in een woning in de Vresenestraat in de Belgische gemeente.

Ze waren maandag 9 maart voor de wet getrouwd. De toedracht van de schietpartij is nog onbekend. Wel is duidelijk dat beiden van dichtbij met een 9mm pistool zijn doodgeschoten..

De politie zoekt uit of het om een dubbele moord gaat of om een moord en zelfmoord. Een autopsie moet meer duidelijkheid brengen over de omstandigheden van het overlijden. "Momenteel worden alle hypothesen, zoals moord-zelfmoord en dubbele moord, verder onderzocht", zegt parketwoordvoerster Caroline Jonckers tegen de Gazet. Een moord zelfmoord scenario lijkt echter weinig waarschijnlijk daar beide lichamen doorzeefd waren met kogels.

Zyra Weiss werkte sinds 2009 via de sociale werkvoorziening* bij de gemeente Nuenen. Ze deed bijvoorbeeld de post en de koffie en hielp bij ontvangsten en trouwerijen.

Volgens burgemeester Houben was de medewerkster zeer gewaardeerd. "Ze was een schoolvoorbeeld van hoe iemand uit de Sinti-gemeenschap positief kan integreren op de arbeidsmarkt." Volgens Houben is de gemeente in shock. De burgemeester gaf aan dat niets erop wees dat Zyra met onheil in aanraking zou komen.

Nikki Lafertin was zoon van een autohandelaar. De woning is van de ouders van de jongeman. Zijn vader is getrouwd met een vrouw uit een Nederlandse Roma-clan. Zij waren beiden op vakantie toen het noodlot toesloeg.

De Sinti-gemeenschap is aangeslagen door het drama. "Het nieuws is bij ons ingeslagen als een bom", aldus woordvoerster Lalla Weiss. De gemeenschap is heel erg hecht en laat verder weinig los.
Het nieuws verspreidde zich snel onder de woonwagencentra in Best, Nuenen en Gerwen.

Update 13 april 2012: Justitie in België gaat er inmiddels vanuit dat Zyra en Nikki door één of meerdere daders zijn vermoord en hebben het moord-zelfmoord scenario verlaten. Uit onderzoek is gebleken dat de deur klaarblijkelijk gewoon geopend is voor de dader(s) en dat het dus mogelijk bekenden van de slachtoffers betreft. Er wordt rekening mee gehouden dar er wellicht binnen kringen van de Sinti dan wel Roma gemeenschap bezwaar bestond tegen het huwelijk. Op het kamp aan de Gerwense Bosweg, waar Zyra is geboren en getogen, wordt dat echter afgedaan als onzin. "ze waren maandag getrouwd en dolgelukkig." Haar familie denkt meer aan een brute overval: de vader van Nikki heeft een autohandel aan huis waardoor er geld aanwezig kan zijn geweest.


*Normaliter zou ik het niet zo van belang vinden om dit te vermelden maar omdat het op veel plaatsen wordt genoemd, heb ik dat ook gedaan en enige uitleg is op zijn plaats om niet de verkeerde indruk te wekken over Zyra: Zyra was lid van de Sinti gemeenschap in Gerwen, een kerkdorp dat onderdeel uitmaakt van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten (Nuenen c.a) en had geen enkel schooldiploma. Derhalve was het voor haar moeilijk om aan een baan te komen. Via de WSD werd zij gecoached en bij bedrijven gedetacheerd. Zo kwam zij ook bij de gemeente Nuenen te werken. Eerst als lid van een schoomnmaakploeg, later in de keukendienst. Toen in 2011 de gemeentebode met pensioen ging, nam zij ook zijn taken over.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook