vrijdag 8 augustus 2008

De strafrechter in het verdachtenbankje

Onder de titel “falende rechters vaker bestraffen” verscheen onlangs een artikel in o.a. De Gelderlander waarin een groep advocaten en rechtswetenschappers pleit voor het uitbreiden van de mogelijkheden om rechters die tekort schieten en fouten maken te bestraffen. Tevens zouden rechters hun oordeelsvorming “opener” moeten motiveren. Op zijn website voegde Maurice de Hond daar terecht aan toe dat ditzelfde ook zou moeten gelden voor falende officieren van justitie. En zelf zou ik nog een duit in het zakje willen doen, door falende advocaten meer en beter dan nu aansprakelijk te stellen. Want het tuchtrecht voor advocaten is in de praktijk vaak een lachertje.

Lees meer op Wedzinga's weblog

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Vrijspraak na dreig e-mail aan Wilders

Een man is vrijdag vrijgesproken van het bedreigen van PVV-voorman Geert Wilders. De 39-jarige inwoner van Raalte had in aanloop naar de verschijning van Wilders' film 'Fitna' een boze e-mail naar de politicus gestuurd.

Volgens het Openbaar Ministerie werd Wilders met de dood en zware mishandeling bedreigd. Het had een werkstraf van veertig uur geëist, waarvan twintig uur voorwaardelijk.

De 39-jarige man, volgens de rechtbank een moslim, schreef onder meer: "Vuile Geertje, je tijd is gekomen, wie het laatst lacht, lacht het best". De politierechter van de rechtbank in Zwolle-Lelystad oordeelde dat de woorden 'je tijd is gekomen' meerdere betekenissen kunnen hebben en dus niet vaststaat dat het zonder meer doodsbedreigingen zijn.

Dat Wilders volgens de aangeklaagde ook besneden zou moeten worden, vindt de rechter geen dreiging met zware mishandeling. Het tegen iemands wil besnijden is te classificeren als mishandeling, niet als zware mishandeling, aldus de politierechter.

De man heeft verklaard dat hij boos was dat Wilders zijn geloof bekritiseert, maar dat hij spijt heeft van de mail.

Vreemd, de rechter vindt dus wel dat er gedreigd is met mishandeling, niet met zware mishandeling, maar spreekt vervolgens vrij. Een persoon die een agent echter 'homo' noemt, wordt wel veroordeeld.

Kan me vergissen, maar gedwongen besnijdenis levert blijvend letsel op en is dus zeker zware mishandeling.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Bizarre ontucht uitspraak niet van deze tijd

De beslissing van een politierechter in Den Bosch om een man te veroordelen voor ontucht wegens het stiekem filmen van seks is 'bizar'. Dat vindt hoogleraar strafrecht en advocaat Geert-Jan Knoops. De verdachte, geen cliënt van Knoops, kreeg donderdag een werkstraf van vijftig uur en moet een schadevergoeding van 350 euro betalen.

De 21-jarige Bosschenaar maakte in december 2006 opnamen van het vrijende stel door zijn mobiele telefoon met camera boven een deur te houden. Hij verspreidde de beelden onder drie mensen. Daarmee taste hij volgens de rechter de eer en goede naam van de vrouw aan.

Volgens de rechter heeft ontucht betrekking op 'handelingen van seksuele aard die in strijd zijn met sociaal-ethische normen'. Uit eerdere uitspraken zou niet blijken dat de verdachte daar zelf aan mee moet doen. Het filmen van seksuele handelingen is volgens de rechter in strijd met sociaal-ethische normen en kan daarom worden bestempeld als ontucht.

Knoops vindt dat met deze uitspraak het begrip 'ontucht' veel te ver wordt opgerekt. "Die rechter is niet van deze tijd."

Met de steeds verder doorsijpelende normen en waarden van de CU in onze maatschappij is deze uitspraak misschien juist wél van deze tijd: een schrikbarende vaststelling. Omwille van een regeerakkoord wordt de grote massa gehouden aan de normen en waarden van een kleine groep.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook