donderdag 2 april 2015

Uitspraak: 16 en 12 jaar voor Bonnie & Clyde


​Antonio van der P. (26) en Enise B. (20), die bekend werden als 'Bonnie en Clyde' omdat zij zich in februari 2014 in korte tijd schuldig hebben gemaakt aan een groot aantal zeer ernstige, gewelddadige feiten, zijn veroordeeld tot resp 16 en 12 jaar.

De eis was resp 16 en 14 jaar. Die eis voor Enise doet volgens de rechtbank echter geen recht aan het verschil in daden tussen haar en Van der P. vandaar dat zij 12 jaar krijgt.

Van der P. (26) en B. (20) zich schuldig gemaakt aan onder meer poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing.

De rechtbank houdt Antonio van der P. volledig verantwoordelijk voor zijn daden. Er is geen stoornis bij hem vastgesteld. Van der P. weigerde mee te werken aan onderzoek. Enise B. werkte wel mee. Zij is toerekeningsvatbaar verklaard.

Volgens het OM ging het 'misdaadduo' „doelbewust en koelbloedig" te werk en hebben Van der P. en B. „ongelooflijk veel leed veroorzaakt". Hun slachtoffers hebben na ruim een jaar nog steeds lichamelijke en psychische problemen, zei de officier van justitie eerder.

Het duo heeft "een ernstige, diepe en vaak ook vernederende inbreuk gemaakt op lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers'', stellen de rechters. Veel van hen zijn nog steeds onder behandeling.

De straf voor Enise B. valt iets lager uit dan de eis van het OM omdat volgens de rechtbank niet in alle gevallen kan worden bewezen dat zij "bewust en nauw'' samenwerkte met haar vriend Van der P. Enise B. wordt wel poging tot doodslag verweten bij een vrouw uit Meppel. Die werd door Van der P., om haar te dwingen haar pincode af te geven, met een mes in de lies gestoken.

B. sloeg de vrouw om dezelfde reden met een pan hard op het hoofd, stelt de rechtbank. Dat B. niet heeft gestoken is niet van belang, de handelingen zijn inwisselbaar.''

2003: Antonio van der P. wordt op veertienjarige leeftijd veroordeeld tot jeugd-tbs. Hij brengt in totaal 7,5 jaar door in meerdere instellingen en inrichtingen. Twee keer weet hij te ontsnappen.

20 december 2013: Na een wilde achtervolging botst een auto met een vals kenteken tegen een geparkeerde auto in de stad Groningen. De twee inzittenden vluchten te voet, maar worden gepakt door de politie. Later blijkt dat het gaat om Antonio en Enise.

7 februari 2014: Antonio van der P. moet voor de politierechter in Leeuwarden verschijnen wegens verboden wapenbezit, maar komt niet opdagen. De zaak wordt aangehouden.

10 februari: Het duo probeert midden in de nacht bij het Drentse dorpje Echten een man uit Ruinen te ontvoeren en gaat ervandoor als dat mislukt.

10 en 11 februari: De twee dringen het huis van een vrouw in Meppel binnen. Zij wordt gekneveld, mishandeld en onder bedreiging meegenomen in haar auto. De volgende ochtend wordt ze achtergelaten in de Oostvaardersplassen bij Lelystad.

18 februari: De twee breken in in een vakantiewoning bij het Brabantse Lage Mierde, maar worden betrapt. De bewoner en drie andere aanwezigen worden uren vastgehouden. De bewoner wordt ernstig mishandeld.

21 februari: De politie maakt de namen bekend van het duo en geeft hun foto's vrij. De politie vertelt erbij dat Antonio vuurwapengevaarlijk is.

24 februari: De twee breken in in een aantal caravans op een camping bij Enschede. Ze worden betrapt door een man en schieten hem na een worsteling neer. Daarna gijzelen ze in een boerderij een vrouw die op haar kleinkinderen past, en later ook de moeder en vader als die hun kinderen komen ophalen. De vader rijdt het duo naar Duitsland en wordt in Ahaus vrijgelaten.

25 februari: De Nederlandse en Duitse politie zoeken met man en macht naar de twee, onder meer in Gronau. Maar ze lijken van de aardbodem verdwenen.

26 februari: De eigenaresse van een pizzeria in Schwerte, bij Dortmund, herkent het duo van tv-beelden en licht de politie in. Die slaat Van der P. en B. in hun hotelkamer in de boeien.

26 mei: Antonio en Enise worden uitgeleverd aan ons land.

6 maart 2015: Na een rechtszaak van vier dagen eist het Openbaar Ministerie tegen Van der P. zestien jaar cel en tegen B. veertien jaar. ,,Buitensporig'', vindt de verdediging.

2 april: Antonio en Enise horen hun straf: zestien en twaalf jaar cel.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook