donderdag 25 juni 2009

Dubbele bijlmoord zou veroorzaakt zijn door Anti-depressivum

seroxat “De dubbele moord met een bijl in Badhoevedorp is waarschijnlijk veroorzaakt door verkeerd gebruik van het antidepressivum Seroxat®.” Dat zei getuigendeskundige Anton Loonen vanavond in het actualiteitenprogramma Netwerk. „Ik zou de verdachte niet toerekeningsvatbaar achten”, aldus Loonen. Loonenen is bijzonder hoogleraar Farmacotherapie bij psychiatrische patiënten aan de Rijksuniversiteit Groningen en arts/klinisch farmacoloog verbonden aan Psychiatrisch Ziekenhuis DeltaBouman in Poortugaal. Eerder pleitte hij voor een niet te ‘calvinistische houding' tegenover anti-depressiva.

Elzelina Elzelina Farquharson Kooy (64) wordt ervan verdacht dat zij op 5 september vorig jaar haar man Cyril (61) en dochter Daphne (23) met een bijl om heeft gebracht. Daarna probeerde zij zichzelf van het leven te beroven door in Overveen tegen een boom te rijden, maar dat mislukte. Zij heeft overigens de moorden bekend

De oud-stewardess was ten tijde van de moord depressief en had daarvoor van de huisarts Seroxat® voorgeschreven gekregen. Volgens klinisch farmacoloog Loonen begon zij met een te hoge dosis. Dat vergroot volgens hem de kans op ernstige reacties. „Als zij geen Seroxat had genomen, was het waarschijnlijk niet tot zo een sterke agressieontlading gekomen en was de kans in belangrijke mate minder geweest dat het gebeurd was.”

Loonen bestudeerde het medisch dossier van verdachte Elzelina Kooy. Mede op basis van zijn advies moet de rechter tot een oordeel komen. „Zij is door het noodlot in de omstandigheid gekomen dat zij deze moord heeft gepleegd”, zegt hij. „Ik denk dat zij de persoon is die het zwaarste getroffen is.”

SmithKline Beecham, de fabrikant van het middel Seroxat®, heeft verklaard dat op basis van tot op heden gerapporteerde effecten de gezondheidsautoriteiten een „relatie tussen het geneesmiddel en een dergelijk incident” niet hebben gerapporteerd, noch daarvoor een waarschuwing gegeven.

Het Pieter Baan Centrum (PBC) gaat het medicijngebruik van Elzeline Kooy op basis van de verklaring van Loonen opnieuw onderzoeken, stelt Netwerk.

Eerder deze week werd al bekend dat er een tweede psychiatrisch onderzoek komt in de zaak. De rechtbank in Haarlem besloot daartoe op verzoek van de advocaat van de verdachte. Hij vond dat het rapport van het PBC geen antwoord had gegeven op de vraag of verkeerd medicijngebruik een rol heeft gespeeld bij het drama.

De relatie tussen antidepressiva en agressie is discutabel. Het is bekend dat mensen die beginnen met antidepressiva een wat licht verhoogde kans hebben op suicide, maar voor agressie tegen anderen ligt dat anders. SmithKline Beecham houdt zich in haar statement lichtelijk op de vlakte. Het is inderdaad correct dat de gezondheidsautoriteiten zoals de FDA of de europese EMEA/CPMP tot op heden geen aanleiding hebben gezien een waarschuwing in de bijsluiter op te leggen, maar het lijkt er op dat bijvoorbeeld het merendeel  van de daders van slachtingen op school, zoals bijv. die in het Duitse Winnenden, werden behandeld met antidepressiva.

Dat maakt het nog geen bewijs, wellicht waren het mensen die vanwege hun geestestoestand antidepressiva kregen maar vanuit diezelfde geestestoestand overgingen tot geweld. Het is ook mogelijk dat anti-depressiva de normale rem op agressieve impulsen weg heeft genomen. En het is ook nog mogelijk dat er géén verband bestaat.

Moeilijkheid in deze is dat het vaak gaat om de verdediging van iemand die een geweldsmisdrijf heeft gepleegd en er dus een belang bij heeft om onschuldig over te komen. Rapporten over de relatie tussen anti-depressiva en agressiviteit moeten dan ook met de nodige voorzichtigheid worden bekeken want tenslotte zijn er massa’s mensen die antidepressiva gebruiken en niemand vermoorden.

In Engeland wordt fabrikant GlaxoSmithKline aangeklaagd door Colin Dorey die zijn vrouw doodsloeg met een hamer omdat hij ‘flipte’ toen hij dacht dat zij een verhouding had. Toen hij werd gevonden had hij een pakje Seroxat® bij zich. Ook dit moet natuurlijk met de nodige scepsis bekeken worden omdat Colin Dorey er aanmerkelijk belang bij heeft om Seroxat® de schuld te geven. Overigens maakt Dorey weinig kans op schadevergoeding omdat de wet in Engeland geen financiele compensatie toestaat aan misdadigers op de basis van het begane misdrijf.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

30 jaar cel voor Ryan P in hoger beroep

Doodslag (art. 287 WvS) -Max 15 jaar cel

Gekwalificeerde doodslag (art. 288 WvS) -Max 20 jaar cel of levenslang in Nederland -In Bonaire klaarblijkelijk levenslang

In Nederland wordt bijvoorbeel Ron Pieper Gekwalificeerde doodslag ten laste gelegd (Zie "de zegeningen van artikel 288").

Ryan P. is door het Hof op Curaçao tot dertig jaar celstraf veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag op Marlies van der Kouwe. Het hof vond moord niet bewezen.

Hij heeft in september vorig jaar op Bonaire de 24-jarige Marlies van der Kouwe gewurgd toen hij haar probeerde te beroven. Hij zat op dat moment nog in zijn proeftijd na een gevangenisstraf van zes jaar voor vrijheidsberoving en verkrachting.

Eerder kreeg hij van de rechtbank levenslang voor gekwalificeerde doodslag op Marlies.

Ook nu had het OM weer levenslang geëist.

Gekwalificeerde doodslag ook wel 'een zware vorm van doodslag' genoemd is een doodslag die wordt gepleegd om een ander misdrijf te verhullen. De grens met moord is zeer discutabel omdat iemand op een gegeven moment het duidelijke besluit neemt om een ander om te brengen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

'Moord Lelystad werk geheime dienst'

Jenno van Zwietering (44) die op 20 oktober 2008 dood gevonden werd in zijn woning aan de Kempenaar in Lelystad is niet door zijn echtgenote Anita de J. (44) omgebracht maar door de geheime dienst. Dat zei haar advocaat A. Baaijens vandaag voor de rechtbank in Lelystad. De J. wordt verdacht van moord op haar man op 20 oktober vorig jaar. Die kwam door meerdere messteken om het leven. De vrouw zwijgt over de aanklacht.

Het slachtoffer zou een niet af te luisteren telefoonsysteem hebben ontwikkeld en daardoor mogelijk doelwit zijn van inlichtingendiensten uit binnen- en buitenland. De raadsman wil dat dit alternatieve scenario ook wordt onderzocht. Donderdagmiddag volgt vermoedelijk nog de strafeis.

De vrouw werd 9 januari 2009 gearesteerd op verdenking van moord of doodslag.

Opmerkelijk is dat van Zwietering, nadat hij met messteken was gedood, nog 10 dagen in de afgesloten slaapkamer van zijn woning in Lelystad op bed gelegen, terwijl echtgenote Anita met haar kinderen voortleefde alsof er geen vuiltje aan de lucht was.

Anita heeft desondanks steeds volgehouden dat zij onschuldig is. Volgens haar had haar man, terwijl zij in bad zat, 's morgens op 10 oktober aangekondigd dat hij voor een paar dagen naar een securitybeurs in Duitsland vertrok. Hun slaapkamer was op slot en zij nam aan dat hij de sleutel meegenomen had.

Maar hoewel ze wist dat er een tweede sleutel in huis was, deed ze geen enkele poging die te vinden. Pas toen ze op 20 oktober op zoek was naar shag, zou ze op de sleutel zijn gestuit, en had ze het ontbindende lijk gevonden.

Met zijn bedrijf VZG Communications had Van Zwietering het niet te kraken programma 'Salutis' ontwikkeld, waarmee data-overdracht door versleuteling kon worden afgeschermd. Sommige getuigen hebben gezegd dat hij vertelde dat hij om dit programma vermoord kon worden en dat hij werd beschermd door de AIVD. Voor advocaat mr. M.C.J. Baaijens stof genoeg om, naast zijn ontkennende cliënte, op onderzoek in die richting aan te sturen.
In de rechtszaal van Lelystad reageerde Anita gisteren nauwelijks toen president mr. G. Meyer de details uit het dossier aan haar voorlegde. Hoe ze de avond voor Jenno's 'vertrek' in bed nog een film hadden bekeken en seks hadden gehad. Hoe voor het sleutelgat aan de binnenzijde van de slaapkamerdeur een stuk papier was geplakt. Hoe met verborgen microfoons haar gesprek met zoon Edwin was opgevangen, met bijvoorbeeld: "Als we elkaar dekken, wil dat toch niet zeggen dat het niet waar kan zijn?"

Het OM eist 12 jaar voor moord.

Uitspraak: 9 juli.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

6 jaar cel voor doodsteken broer

Peter E. (24) uit Eindhoven is door de rechtbank in Den Bosch vandaag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van zijn broer (20).

Zowel Peter E. als zijn broer leefden op straat. Ze wilden op 25 oktober samen met twee anderen de nacht doorbrengen in het paviljoen van een tennisclub aan de Theo Koomenlaan in Eindhoven. Een ruzie tussen de broers mondde uit in de fatale steekpartij.

De officier van justitie had zeven jaar cel geëist. De rechters kwamen tot een lagere straf omdat ze vinden dat de verdachte niet de bedoeling had zijn broer dood te steken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook