donderdag 25 juni 2009

'Moord Lelystad werk geheime dienst'

Jenno van Zwietering (44) die op 20 oktober 2008 dood gevonden werd in zijn woning aan de Kempenaar in Lelystad is niet door zijn echtgenote Anita de J. (44) omgebracht maar door de geheime dienst. Dat zei haar advocaat A. Baaijens vandaag voor de rechtbank in Lelystad. De J. wordt verdacht van moord op haar man op 20 oktober vorig jaar. Die kwam door meerdere messteken om het leven. De vrouw zwijgt over de aanklacht.

Het slachtoffer zou een niet af te luisteren telefoonsysteem hebben ontwikkeld en daardoor mogelijk doelwit zijn van inlichtingendiensten uit binnen- en buitenland. De raadsman wil dat dit alternatieve scenario ook wordt onderzocht. Donderdagmiddag volgt vermoedelijk nog de strafeis.

De vrouw werd 9 januari 2009 gearesteerd op verdenking van moord of doodslag.

Opmerkelijk is dat van Zwietering, nadat hij met messteken was gedood, nog 10 dagen in de afgesloten slaapkamer van zijn woning in Lelystad op bed gelegen, terwijl echtgenote Anita met haar kinderen voortleefde alsof er geen vuiltje aan de lucht was.

Anita heeft desondanks steeds volgehouden dat zij onschuldig is. Volgens haar had haar man, terwijl zij in bad zat, 's morgens op 10 oktober aangekondigd dat hij voor een paar dagen naar een securitybeurs in Duitsland vertrok. Hun slaapkamer was op slot en zij nam aan dat hij de sleutel meegenomen had.

Maar hoewel ze wist dat er een tweede sleutel in huis was, deed ze geen enkele poging die te vinden. Pas toen ze op 20 oktober op zoek was naar shag, zou ze op de sleutel zijn gestuit, en had ze het ontbindende lijk gevonden.

Met zijn bedrijf VZG Communications had Van Zwietering het niet te kraken programma 'Salutis' ontwikkeld, waarmee data-overdracht door versleuteling kon worden afgeschermd. Sommige getuigen hebben gezegd dat hij vertelde dat hij om dit programma vermoord kon worden en dat hij werd beschermd door de AIVD. Voor advocaat mr. M.C.J. Baaijens stof genoeg om, naast zijn ontkennende cliënte, op onderzoek in die richting aan te sturen.
In de rechtszaal van Lelystad reageerde Anita gisteren nauwelijks toen president mr. G. Meyer de details uit het dossier aan haar voorlegde. Hoe ze de avond voor Jenno's 'vertrek' in bed nog een film hadden bekeken en seks hadden gehad. Hoe voor het sleutelgat aan de binnenzijde van de slaapkamerdeur een stuk papier was geplakt. Hoe met verborgen microfoons haar gesprek met zoon Edwin was opgevangen, met bijvoorbeeld: "Als we elkaar dekken, wil dat toch niet zeggen dat het niet waar kan zijn?"

Het OM eist 12 jaar voor moord.

Uitspraak: 9 juli.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: