woensdag 24 december 2008

Vrijspraak aanslag handgranaat in Kerkdriel

De rechtbank in Arnhem heeft vandaag Geert H. (35) vrijgesproken van het plegen van een aanslag met een handgranaat.

Geert H. werd ervan verdacht dat hij in februari met zo'n granaat een explosie had veroorzaakt bij een woning in de Gelderse plaats Kerkdriel. Het Openbaar Ministerie eiste eerder deze maand nog acht jaar cel tegen H.

Een woordvoerster van de rechtbank zei woensdag dat de man wel veroordeeld is voor bedreiging. Daarvoor legde de rechtbank hem negen maanden celstraf op, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat heeft hij dus al ruimschhots in voorarrest doorgebracht.

H. zou door middel van sms-berichten de eigenaar van de woning, met wie hij een zakelijk conflict had, hebben bedreigd.

Twee dagen nadat de officier van justitie zijn straf had geëist, liet de rechtbank de man al vrij. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, vermoedde toen al dat zijn cliënt zou worden vrijgesproken.

De aanslag vond plaats op 14 februari. De ontploffing veroorzaakte alleen materiële schade. In april arresteerde de politie H.

Volgens getuigen was H. op de avond van 14 februari op een woonwagenkamp in Eindhoven. Enige tijd vóór de aanslag vertrok hij met zijn auto naar Kerkdriel, aldus deze getuigen. Uit nader onderzoek bleek echter dat de auto van H. op de bewuste datum ter reparatie in een garage stond, waardoor het verhaal van de getuige onderuit ging.

Het is natuurlijk niet onwaarschijnlijk dat als er geen handgranaataanslag was geweest dat de man ook niet voor bedreiging was veroordeeld, althans niet tot de straf van 9 maanden.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: