donderdag 17 juli 2008

Levenslang voor Duitser voor moord in Katwijk

turnhoutDe rechtbank in Schwerin (Dld) heeft de 27 jarige Sven Stamm veroordeeld tot levenslange celstraf voor de moord op de Vlaamse wethouder Toon de Preeuw , wiens lijk in november 2004 in Katwijk werd aangetroffen.

Stamm maakt geen kans op vervroegde invrijheidstelling wegens zijn aanzienlijke strafregister, bepaalde de rechtbank in Schwerin.

Stamm had samen met de Nederlander Ira Toendang Toon de Preeuw  op 7 november 2004 in de Begijnenstraat in Turnhout overvallen en in de kofferbak gepropt.

Daarna reden ze naar Baarle-Nassau, waar DePreeuw onder bedreigingen zijn bankkaart moest afgeven en de twee daders 500euro konden afhalen. Vervolgens trokken ze naar Katwijk, met DePreeuw nog steeds in de koffer. Daar werd DePreeuw uit de koffer gehaald. De Duitser dwong het slachtoffer om de zee in te gaan en niet meer om te kijken.
De Preeuw keerde wel terug en daarop besliste Stamm hem de keel over te snijden. De twee daders reden daarna weg en werden pas een week later opgepakt in het Duitse Parchim, waar ze rondreden met de wagen van DePreeuw.

Stamm werd toen al gezocht voor een moord die hij enkele weken eerder had gepleegd op een Duits zakenman. Een moord waarvoor hij intussen al veroordeeld is tot levenslang. Omdat Stamm al in Duitsland in de cel zit, werd beslist om ook het dossier van de moord op DePreeuw naar Duitsland te halen. Het gaat wel enkel om Stamms aandeel, want zijn Nederlandse kompaan Toendang werd in 2006 al veroordeeld tot twaalf jaar cel voor medeplichtigheid.

Volgens psychologen heeft Stamm geen inlevingsvermogen in de gevoelens van anderen en dat hij zelf niet weet hoe hij met zijn eigen gevoelens moet omgaan. Volgens de deskundigen is daar bijna geen therapie voor mogelijk.
De psychologen plaatsten ook vraagtekens bij het feit dat de moord zou gepleegd zijn onder invloed van cocaïne. Ze gaven ook aan dat de verdachte nog geen tekenen van spijt heeft getoond. 

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: