donderdag 2 april 2009

Drager ‘corrupt’ shirt alsnog voor de rechter

corrupt Dénis van Vliet (31) uit Tilburg moet twee jaar nadat hij een bekeuring kreeg voor het rondlopen in een t-shirt dat door de politie werd ervaren als beledigend, alsnog voor de rechter verschijnen. Vandaag werd de dagvaarding uitgereikt. Hij moet donderdag aanstaande al voor de rechter verschijnen.

Van Vliet zegt door de oproep verrast te zijn: ,,Vorig jaar werd de rechtszaak tegen mij drie dagen voor de zitting afgeblazen, nu krijg ik minder dan een week van tevoren te horen dat ik alsnog voor de rechter moet verschijnen.” Die zitting werd destijds uitgesteld na een aangekondigde protestactie. De Nieuwe Revu had namelijk iedereen opgeroepen met het omstreden T-shirt naar de zitting te komen. Omdat de politie verwachtte dat veel mensen dat ook daadwerkelijk zouden doen, werd de zaak uitgesteld.

Van Vliet’s advocaat is zo mogelijk nog meer verrast. ,,Vorig jaar werd mijn cliënt smaad en laster ten laste gelegd, nu wordt hij beschuldigd van belediging van een ambtenaar in functie,” zegt Anand Jhingoer. Hij vindt de termijn tussen dagvaarding en zitting ook ‘absurd kort’.

Waarom de rechtszaak vorig jaar werd afgeblazen maar nu uiteindelijk toch plaatsvindt, is hem niet duidelijk. ,,Misschien is er een verband met een zaak in Rotterdam, waar een verkoper van t-shirts met dezelfde opdruk onlangs is veroordeeld in hoger beroep.”

Die verkoper, ook een cliënt van Jhingoer, moest zich eveneens verantwoorden voor belediging van een ambtenaar in functie. ,,Het gekke is dat het t-shirt met de tekst ‘corrupt’, waarbij de ‘o’ was vervangen door het politielogo, in de ogen van de rechtbank wél beledigend was maar shirts met hetzelfde logo in het woord ‘poep’ niet.”

Van Vliet kreeg in 2007 in Tilburg op straat een boete. Hoewel hij volhield dat de tekst op zijn shirt een parodie was, vonden politie en burgemeester Vreeman de tekst beledigend. In augustus volgde daarom een schikkingsvoorstel van 170 euro. Dat bedrag weigerde Van Vliet te betalen waardoor hij vorig jaar werd gedagvaard.

De advocaat van Dénis zei eerder dat de kans groot is dat hij wordt vrijgesproken. Hij zegt dat je de tekst op het kledingstuk dubbel kan opvatten. Je kan denken dat de drager van het T-shirt corrupt is en de politie daarom haar stempel op die persoon heeft gedrukt. Als een soort van oormerk. Of je kan denken dat de drager van het T-shirt de politie corrupt vindt. En dat mag, want die mening is volgens de advocaat geen schending van maatschappelijke normen en waarden. Laster is sowieso moeilijk hard te maken want dan is van belang dat de uitspraak niet waar is en dat de drager wéét dat het niet waar is.

Zie ook “Politie pakt man met 'Corrupt' T-shirt op

Staat in schril contrast met: Moordenaar mag agent uitschelden



Update 12 Juni: Dénis wordt veroordeeld tot 170 euro voorwaardelijke boete

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: