maandag 15 februari 2010

Duitser krijgt 9 jaar voor moord op Fieny Wouters in Heerlen in 1994

Een man (51) uit Kaiserslautern (Duitsland) is veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor de vijftien oude moord op Fieny Wouters (72)in Heerlen. De officier van justitie had levenslang geëist.

Fieny leidde een zwerversbestaan en was een graag geziene figuur in het centrum van Heerlen. Zij werd in december 1994 in haar sloopwoning verkracht en gewurgd. Het DNA-materiaal dat de Nederlandse politie destijds verzamelde, leidde niet tot resultaat. Het onderzoek naar de moord werd onlangs nieuw leven ingeblazen. Sinds 2005 is het mogelijk om bewijsmateriaal met acht andere Europese landen, waaronder Duitsland, uit te wisselen (onder het Verdrag van Prüm*). De politie kwam de man vorig jaar op het spoor door DNA-onderzoek.

Onderzoek in de databank van de Duitse politie wees uit dat het DNA-profiel van de verdachte overeenkwam met het DNA van sperma dat in de woning van de vermoorde vrouw was gevonden. De verdachte is een bekende van de Duitse justitie en moest in het verleden DNA-materiaal afstaan wegens een lange reeks diefstallen en mishandelingen. Omdat het een Duitse onderdaan betreft en deze in Duitsland woonachtig is werd het onderzoek in handen gesteld van de Staatsanwaltschaft Kaiserslautern. Dat leidde ertoe dat de verdachte op 29 juli 2009 werd aangehouden en dus nu door de Duitse rechtbank veroordeeld.

*Er is ook een verdrag van Prüm uit 855, maar dat behelst de opdeling van het Frankische middenrijk onder de 3 zonen van keizer Lotharius I. Dat is dus een ander verdrag dan dat uit 2005.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook