maandag 20 oktober 2008

Verdachte moord politieagente Cevat blijft zwijgen

Franklin Falconi (49), de man die ervan wordt verdacht dat hij hoofdagente Gabriëlle Cevat om het leven heeft gebracht, blijft zwijgen.

Justitie deed maandag tijdens de zogeheten pro-formazitting een oproep aan Franklin Falconi en zijn advocaat om toch vooral met een verklaring te komen. "In het dossier zit een overvloed aan bewijs dat hij Cevat heeft doodgeschoten. Dat vraagt om een verklaring. Niet alleen voor het dossier, maar ook voor de samenleving, de politieorganisatie en de nabestaanden", zei officier van justitie Karin Gerritsen. Het betreft hier natuurlijk een staaltje theater van de OvJ: Franklin is niet gediend bij het 'completeren van het dossier', de nabestaanden, de politie of de samenleving. Zijn zorgen zijn op dit moment: Ga ik 15 jaar de bak in of wordt het levenslang.

Dat Franklin Falconi veroordeeld gaat worden voor het doodschieten van politieagente Gabrielle Cevat (28) staat buiten kijf. Zij werd op de late avond van 9 juli van dit jaar in Amstelveen doodgeschoten toen zij de man aansprak op zijn rijgedrag. Zij was op dat moment in burger en op weg naar het politiebureau om een nachtdienst te doen. Justitie zal trachten moord i.p.v. dodslag te bewijzen omdat de straffen daarvoor hoger zijn (max levenslang ipv 15 jaar) maar het lijkt er vooralsnog op dat dat nog wel eens moeilijk kon worden. Voor moord is namelijk 'rijp beraad' nodig en het lijkt er voorlopig toch wel op dat het schieten in een opwelling is gebeurd. Justitie zal natuurlijk wel aanvoeren dat het meebrengen van een vuurwapen daar op wijst en Franklin is mogelijk van plan geweest om zijn ex-vriendin om het leven te brengen, maar dat betekent nog geen moord op agente Cevat.

Justitie hoopt dus dat Franklin iets zal zeggen wat het OM kan gebruiken of desnoods verdraaien tot 'bewijs' voor moord.

Franklin's advocaat Peter Plasman kon vandaag niet zeggen of zijn cliënt een verklaring gaat afleggen. Hij verwacht dat hij voorlopig een beroep blijft doen op zijn zwijgrecht. Ook Plasman denkt dat er te weinig bewijs is om Franklin F. te veroordelen voor moord: "Het lijkt er op basis van getuigenverklaringen sterk op, dat hij in een beweging heel snel zonder nadenken heeft geschoten. Dat zijn kenmerken voor doodslag", aldus Plasman.

Tijdens de zitting bleek dat Falconi het vaker aan de stok heeft gehad met de politie. Door zijn kwade dronk kan hij volgens de raadsman nogal eens gaan schelden. Plasman zei echter dat er ook positieve ervaringen zijn geweest met de politie. Zo zou zijn cliënt eens een pen cadeau hebben gedaan aan een agent. De advocaat verzocht de rechtbank dit geval op te nemen in het reeds lijvige dossier, aangezien volgens hem nu onterecht het idee wordt gewekt dat Falconi een hekel heeft aan de politie. Dat lijkt kinderachtig, maar het kunnen soms kleine dingen zijn die een zaak naar de ene of naar de andere kant doen gaan.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt naar verwachting op 13 en 14 januari plaats.

cervat-kaart

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: