dinsdag 17 augustus 2010

Eis: Opnieuw 3 jaar voor doodrijden IKEA verkeersregelaar

De advocaat generaal heeft in Hoger Beroep 3 jaar cel + 1 jaar voorwaardelijk en 5 jaar rijontzegging geëist tegen  Dion Granger (27) het doodrijden van parkeerwacht Willem van Koerten (54) op het parkeerdek van IKEA in Amsterdam op 17 augustus 2008 en het met de dood bedreigen van een andere verkeersregelaar. Justitie acht hem schuldig aan doodslag op Van Koerten  De eis is gelijk aan de straf die rechtbank hem eerder oplegde. Willem van Koerten overleed enkele dagen na het incident aan hoofdletsel.

"Hij had ook nog weg kunnen stappen"Dion Granger blijft er echter bij dat hij van Koerten niet opzettelijk op het parkeerdek bij Ikea met zijn auto heeft geschept. “Ik heb hem niet onderuit gereden. Dat zou een leugen zijn. Hij had ook nog weg kunnen stappen”, zei hij vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam.

Bij de eis hield het OM rekening met de narcistische persoonlijkheidsstoornis waar Granger volgens deskundigen aan lijdt. Volgens de advocaat-generaal is Granger verminderd toerekeningsvatbaar. Het OM is er overigens onvoldoende van overtuigd dat Granger de ernst van de zaak inziet.

Hij liet zelf tijdens de zitting weten dat hij wel degelijk spijt heeft. “Ik ben niet van steen.” Granger zei dat hij een brief heeft geschreven aan de familie van het slachtoffer om zijn kant van het verhaal te vertellen en bood aan ze te helpen als ze daar behoefte aan hebben.

Van Koerten gaf een stopteken toen de verdachte kwam aanrijden. Dion Granger had even daarvoor ruzie gehad met een collega van Van Koerten en hij reed te hard over het parkeerdek. Hij verklaarde dat hij schrok van de boomlange man die er volgens hem erg intimiderend uitzag. Hij stopte even maar trok daarna weer op, waarop de verkeersregelaar zijn handen op de motorkap legde en vervolgens helemaal op de auto belandde. G. zou volgens justitie gas hebben gegeven en stopte daarna abrupt, waarop Van Koerten hard met zijn hoofd op de grond viel.

De advocaat van Granger, Theo Hiddema, zei dat zijn cliënt niet verantwoordelijk is voor de dood van Van Koerten en pleitte op dit punt voor vrijspraak. Hij handelde volgens de raadsman in paniek. Volgens Hiddema was de gezondheidstoestand van de verkeersregelaar niet optimaal. Hij zou ook door hartfalen of een herseninfarct kunnen zijn gestorven, aldus Hiddema.

Dat kan natuurlijk, hij kan ook door marsbewoners telepathisch zijn omgebracht, alles is mogelijk, maar is het waarschijnlijk? Sectie heeft aangetoond dat de man aan hersenletsel overleed.

Dion Granger werd na het doodrijden van van Koerten gearresteerd. Hoewel hij kort daarop weer werd vrijgelaten werd hij in augustus 2008 weer gearresteerd.  Hij heeft 3 jaar + 1 voorwaardelijk. Dat is dus 36 maanden onvoorwaardelijk. Met 1/3e VT moet hij dus 24 maanden zitten, is twee jaar. Hij is dus deze maand vrijgekomen en had mogelijk al verlof of zat de laatste maanden in een half-open of open kamp (overdag buiten, alleen ‘s nachts in de cel).

Uitspraak over 14 dagen.


Update:
In hoger beroep krijgt hij eveneens 4 (waarvan 1 voorwaardelijk) jaar. Op 8 november 2011 wordt zijn cassatie afgewezen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook