donderdag 10 april 2008

Hell's Angels Amsterdam niet verboden in hoger beroep

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag besloten dat de organisatie Hells Angels Amsterdam niet wordt verboden.

Het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie instelde tegen de eerdere beslissing van de rechtbank de Hells Angels niet te verbieden, werd afgewezen.

Het hof stelde vast dat niet geconcludeerd kan worden dat de Amsterdamse Hells Angels een criminele organisatie vormen. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een zwartgeldcircuit.

Volgens de advocaat van de Amsterdamse Angels, Marnix van der Werf, is het hof nog stelliger in zijn standpunt dat het OM het bij het verkeerde eind heeft dan de rechtbank.

Inmiddels hebben diverse rechtbanken en gerechtshoven zich nu over civiele zaken tegen de Hells Angels gebogen. Behalve tegen het 'chapter' Amsterdam - in Nederland de leidende afdeling van de club - zijn er zaken geweest tegen Angels in Friesland en in Limburg.

Telkens heeft het OM het nakijken gehad. Van der Werf verwacht dat het OM de zaken tegen de overige afdelingen van de Angels laat zitten.

"Amsterdam was natuurlijk het paradepaardje. Nu deze zaak is mislukt, lijken de zaken tegen de overige chapters tamelijk kansloos", aldus de raadsman.

Justitie heeft de afgelopen jaren zowel langs civielrechtelijke als strafrechtelijke weg een offensief tegen de Angels ingezet, maar is daar weinig succesvol in geweest.

Recentelijk resulteerde de strafzaak tegen een grote groep Angels, overwegend afkomstig uit Amsterdam, in een pijnlijke mislukking. De rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk in zijn vervolging, omdat er verkeerd was omgesprongen met afgeluisterde telefoongesprekken tussen verdachte Angels en hun raadslieden.

Vorig jaar eindigde ook de strafzaak tegen de zogeheten Nomads, de Hells Angels in Limburg, in een nederlaag voor justitie. Nagenoeg het gehele chapter stond terecht wegens de liquidatie van drie clubgenoten. In hoger beroep kwam het gerechtshof tot een vrijspraak voor alle verdachten.

Een woordvoerder kon vandaag nog niet aangeven of het OM beroep in cassatie zal aantekenen tegen de beslissing van het hof.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: