donderdag 28 oktober 2010

Nieuw onderzoek snelkookpanmoord

Volgens de advocaten van Mehmet Y. (53),  mr. Jacques Taekema en mr. Natacha Harlequin, kan het hoofd dat bij de geruchtmakende snelkookpanmoord langs een snelweg werd gevonden nooit gekookt zijn geweest. Dat stelden zij vandaag in een persverklaring.

Mehmet Y. werd in 2009 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op zijn jongere broer en doodslag op zijn ex-vrouw. Het hoofd van zijn broer Ali Y. (28) zou hij in 1997 hebben uitgekookt in een snelkookpan.

In hoger beroep vraagt de verdediging het gerechtshof nu om proeven met de schedel die destijds is gevonden, door het Nederlands Forensisch Instituut te laten herhalen. Op die manier hopen de advocaten te kunnen aantonen dat Y. niet bij de moorden betrokken kan zijn geweest. „Als de veroordeling op een cruciaal punt al niet klopt, wat klopt er dan nog wel ?”, vragen zij zich af.

Het belangrijkste bewijs in de veroordeling van Y. waren de getuigenverklaringen die medeverdachte Tamara N. tegen hem aflegde. Zij zou Y. uit angst hebben geholpen bij zijn gruwelijke daad en kon het misdrijf daarom tot in detail navertellen.

Omdat eerdere verzoeken voor een nieuw onderzoek werden afgewezen, hebben de advocaten nu zelf de proef op de som genomen en diverse schapenschedels uitgekookt. Hun bevindingen hebben ze daarna vergeleken met de verklaringen van Tamara N.

Volgens de advocaten waren de schapenschedels na het kookproces zo goed als vergaan. "De verklaringen van Tamara N. zijn daarom naar alle waarschijnlijkheid onzin”, aldus Taekema. "Uit het sectieverslag dat destijds is opgesteld, blijkt dat de tong en de hersenen nog intact waren. Bij het kookproces met de schapenschedels liet de huid van de tong los en viel de schedel bijna volledig uit elkaar.”

Het lijk van Ali. Y werd in stukken gezaagd en door de vleesmolen gehaald. De lichaamsdelen werden teruggevonden langs de snelweg bij knooppunt Deil. De vrijwel kale schedel van Ali Y. werd een kilometer verderop aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat het DNA van de schedel overeenkwam met dat van de lichaamsdelen.

In 2004 werd Mehmet Y. op verdenking van moord opgepakt. Tamara N. werd in 2008 in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel voor betrokkenheid bij de moord

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook