donderdag 28 oktober 2010

Lekkende griffier in moordzaak Youssef Chahbouni

Bij de rechtbank in Den Bosch is zeer waarschijnlijk geheime informatie over lopende strafzaken gelekt naar de buitenwereld.

Dagblad ‘De Telegraaf’ is in bezit gekomen van verslagen van afgeluisterde telefoongesprekken waarin een Marokkaanse vrouwelijke griffier van de rechtbank ter sprake komt. Het gaat om tapgesprekken uit het onderzoek naar de moord op Youssef Chahbouni (25) op 8 april vorig jaar in de Egbert Kortenaerstraat in Den Bosch waarbij een van de schutters nog altijd voortvluchtig is. De zaak heeft net gediend voor de rechtbank in Den Bosch en de uitspraak is gepland voor 25 november.

"Het heeft er alle schijn van dat de griffier raadkamergeheimen doorspeelde aan verdachten", zegt advocaat Justus Faber. "Zij sprak over twee verdachten, onder wie mijn cliënt. De griffier heeft zich kwalificerend uitgelaten over deze twee en onder meer gezegd dat een van hen aan het draaien is in zijn verklaringen. Dat is uiteraard zeer ernstig en kan voor een lopende strafzaak enorme gevolgen hebben. Het openbaar ministerie moet opheldering geven."

Ook strafrechtadvocaat Arthur van der Biezen, die een andere verdachte in de schietpartij bijstaat, neemt de zaak hoog op. "De besprekingen tussen rechters dienen altijd geheim te blijven. Dit raakt de fundamenten van de rechtsstaat en vraagt om onderzoek door de rijksrecherche."

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook