woensdag 8 juli 2009

Ontkenning genocide strafbaar

Hoewel het ontkennen van volkerenmoord (genocide) formeel al strafbaar is in Nederland, dient de ChristenUnie vandaag toch een voorstel in om dit expliciet in het Wetboek van Strafrecht op te nemen.

De partij kreeg eerder al een negatief advies van de Raad van State. Die oordeelde dat het niet nodig was. Artikel 137 kent al verschillende paragrafen die belediging, haatzaaien en discriminatie strafbaar stellen. Op basis daarvan is jurisprudentie ontstaan.

Coalitiegenoot PvdA acht het daarom niet op voorhand aannemelijk dat zij er mee zal instemmen, maar zal het voorstel serieus bestuderen. De andere coalitiepartij, het CDA, reageerde eerder al terughoudend. Kamerlid Joël Voordewind vindt het wel nodig om genocide specifiek in de wet te noemen. De Europese Unie spoort landen ook aan om dit te doen, stelt hij.

Wellicht is het dan eens zaak om Hans van Baalen (VVD) aan te pakken. Die presteert het om op TV over de genocide in Rawagede te zeggen: "Grosso modo hebben onze jongens daar goed werk geleverd"

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: