donderdag 2 augustus 2007

Alsnog onderzoek naar NFI blunders in zaak Denise Schouten

Het Openbaar Ministerie in Breda laat onderzoeken of het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) fouten heeft gemaakt in het onderzoek naar het overlijden van de 21-jarige Denise Schouten uit Tilburg, bijna acht jaar geleden.

De rijksrecherche richt zich vooral op ‘de gang van zaken bij het aanbieden en verzenden van lichaamsmateriaal en het forensisch onderzoek’, aldus een justitiewoordvoerder woensdag. De advocaat van de familie Schouten deed in juni aangifte van strafbare feiten – waaronder de verwisseling van organen – die gepleegd zouden zijn door medewerkers van het NFI. Zo bleek uit een contra-expertise op verzoek van de familie, dat het hart niet van Denise was, maar toebehoorde aan een (onbekende) man.

Het restweefsel van enkele andere organen van Denise, die de familie na lang aandringen in 2004 van het NFI kreeg, bleek na dna-onderzoek in Leuven van meerdere mensen te zijn. Het werd zelfs omschreven als ‘een pot tutti frutti’. Volgens justitie was het weefsel vervuild door dna-sporen van de onderzoekers.

Het OM heeft de politie ook gelast onderzoek te doen naar de omstandigheden rond het overlijden van Denise Schouten op 27 december 1999. Destijds werd na een kort onderzoek en op basis van de sectieresultaten geconcludeerd dat de vrouw niet door een misdrijf om het leven was gekomen. Ze zou zijn gestorven als gevolg van een ontstoken hartspier.

De ouders hebben dat nooit geloofd. Zij menen dat hun dochter is vermoord. Op de avond van 26 december 1999 kwam Denise ziek en misselijk thuis na een bezoek aan de kroeg. Ze had een glas apfelkorn met 7up gedronken, dat volgens haar muf en vies smaakte.

Die nacht werd ze steeds zieker en de volgende morgen was ze dood. Haar vader probeerde haar vergeefs te reanimeren en ook in het ziekenhuis konden de doktoren niets uitrichten. ‘Uw kind doet niet meer mee’, kregen de verbijsterde ouders van de arts te horen.

De ouders vermoeden dat iemand iets in het drankje heeft gedaan, bijvoorbeeld drugs, en dat ze aan de gevolgen daarvan is overleden. Dat zou betekenen dat ze is vermoord. Volgens het OM moet het nieuwe onderzoek van de recherche in Breda naar ‘de gebeurtenissen voorafgaand aan het overlijden van Denise Schouten’ uitwijzen of alsnog een moordonderzoek wordt opgestart.

In 2004 kwam een gedetineerde met de bekentenis dat hij in 1999 Denise had vermoord. Hij zei dat hij de partydrug ghb in haar drankje had gedaan. Later bleek dat de 29-jarige man uit Haarlem, die verbleef op de psychiatrische afdeling van een penitentiaire inrichting, dat verhaal had verzonnen.

Vooral Hanny Schouten, de moeder van Denise, heeft zich vastgebeten in de vraag naar de precieze doodsoorzaak. In haar zoektocht stuitte ze op diverse onregelmatigheden, met name bij het sectieonderzoek van het NFI. Ze kreeg alleen de pagina uit het rapport te lezen waarin wordt gerept van een ontstoken hartspier.

Haar advocaat verzocht het NFI nadrukkelijk de organen van Denise na het onderzoek niet te vernietigen, zoals gebruikelijk is. Later bleek dat het NFI dat toch had gedaan, op het hart na. Uit onderzoek in Maastricht bleek vervolgens dat de kransslagaders van dat hart waren verkalkt.

Frappant, want Denise was een jonge vrouw. Uit een dna-onderzoek in Leiden werd duidelijk dat het hart van een oudere man was. Vermoedelijk zijn de harten verwisseld, binnen of buiten het NFI.

Het NFI wilde woensdag niet reageren. ‘We zijn onderwerp van onderzoek door de rijksrecherche. Zolang dat het geval is, kunnen we inhoudelijk geen reactie geven’, aldus een woordvoerder .

Toen in 2004 ook nog eens in restweefsel van andere organen dna-sporen van zes andere personen werden gevonden, besloot de familie een schadeclaim in te dienen van 1 miljoen euro wegens grove nalatigheid.

Vorige maand ontkende het ministerie van Justitie dat aan de moeder van Denise een aanbod is gedaan een schadevergoeding te betalen van 25 duizend euro.

Volgens het ministerie heeft in juni 2006 op het departement wel een gesprek plaatsgevonden met de ouders. ‘Naar aanleiding van dat gesprek is door de toenmalige raadsman een schikkingsvoorstel gedaan, dat is afgewezen’, aldus de minister op Kamervragen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: