woensdag 14 mei 2008

Politie wil legitimatieplicht in internetcafe's

De politie wil dat internetcafés en belhuizen de identiteit van hun bezoekers moeten gaan controleren, prepaidkaarten niet meer anoniem mogen worden gekocht en dat geldtransactiekantoren klantprofielen moeten gaan opstellen.

Dat zijn enkele maatregelen die de rechercheteams in Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Rotterdam bepleiten in een nog geheim rapport dat blijkbaar is uitgelekt. Het rapport doet verslag van een onderzoek naar het wegsluizen van geld door zogenoemde 'Nigeriaanse' internetfraudeurs. Deze scams worden ook wel '419 scams' genoemd.

De internetoplichters, die in de meeste gevallen afkomstig zijn uit West-Afrikaanse landen, zouden veelvuldig gebruik maken van internetcafés, geldkantoortjes en anonieme prepaidtelefoons.

Volgens het rapport wordt de opsporing van dergelijke cybercriminaliteit belemmerd doordat de daders in bijvoorbeeld internetcafés, belhuizen en bibliotheken in anonimiteit te werk kunnen gaan. Ook geldtransactiekantoren, zoals Western Union en MoneyGram, zouden de identiteit van hun klanten vaak onvoldoende vaststellen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: