dinsdag 19 augustus 2008

Blunderende Officier van Justitie krijgt promotie

Voormalig officier van justitie Gert Oldekamp maakte geen beste beurt. Hij blunderde als getuige en officier van justitie in de Hell’s Angels-zaak. Tegen de regels in had hij tapverslagen van de verdachten met hun advocaat niet vernietigd. Zijn verweer was vebijsterend: Hij wist niet precies hoe het zat met de regels omtrent het vernietigen van telefoongesprekken van advocaten en hun cliënten. Hij had een map met deze gesprekken 'ongelezen' in de kast laten liggen. Vergeten, stom zeg!

Kort en goed: niet-ontvankelijkheid van het openbaar ministerie was het gevolg. Een miljoenenkostend onderzoek zo in de vuilnismand. Ach, kan gebeuren. Toch verwacht je dat er dan binnen justitie even een 'hartig gesprek' met zo'n man wordt gevoerd. Na zijn Hell’s Angels-zaak volgde promotie naar een windstille plek in Arnhem, waar hij oorlogsmisdadigers moest vervolgen, waarschijnlijk om hem even uit de wind te houden. Eerder wilde Oldekamp strafrechter worden maar dat was al afgeschoten.

Maar Oldekamp is plots terug in Amsterdam, en hoe!

Hij is gepromoveerd tot advocaat-generaal bij het ressortsparket in Amsterdam met bijpassend hoger salaris. En ook al een leuke - bij hem passende zaak - op zijn bord: het hoger beroep tegen Jacques K., de van corruptie vrijgesproken Amsterdamse rechercheur, voorheen ook wel “de Pet”.

Daarmee valt hij weer terug in oude materie. Want om het zacht te zeggen: het dossier tegen K. bevat toch een boel feiten waar ook Oldekamp zich mee heeft bemoeid. Immers, ‘zijn’ Hell’s Angels-zaak overlapte met de zaak K. Jacques K. werd onder meer verdacht van het lekken naar de Hell’s Angels. K. was ook als rechercheur zijdelings betrokken bij het Hell’s Angels-onderzoek.

Wellicht dat de advocaat van K eens kan beginnen met het duiken in de telefoontaps.

Je kunt er om lachen of niet, maar het blijft een treurige zaak. Net als Bernadette Edelhauser, de liegende Officier van Justitie in de Schiedammer parkmoord, die ook tot Advocaat Generaal gepromoveerd werd in plaats van zelf in het gevang te komen, ziet Oldekamp zijn miljoenenkostend geblunder beloond. Daarbij komt nog dat het in de Hell's Angels zaak uitkwam dat telefoongesprekken met de advocaat niet werden vernietigd. In hoeveel zaken gebeurt dit waarin het niet uit komt?

Update 6 Sept 2008: DatGert Oldekamp de zaak tegen K gaat doen is niet waar, zo meldde afgelopen week de woordvoerster van procureur-generaal mr. Harm Brouwer. De blunderende officier is weliswaar overgeplaatst naar het ressortparket, maar mag zich niet met grote zaken bemoeien. Dat hij daar als advocaat-generaal is gedetacheerd, moet volgens het OM niet gezien worden als wegpromoveren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: