vrijdag 1 augustus 2008

Brief Karadzic over geheime deal met Holbrooke

In een brief die Karadzic aan het Joegoslavie tribunaal heeft overhandigd en welke vandaag werd gepubliceerd, komt nogmaals naar voren dat Karadzic in 1996 van de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke de toezegging heeft gekregen dat hij (Holbrooke)zou voorkomen dat Karadzic voor het Joegoslavie tribunaal zou moeten verschijnen. Voorwaarde was dat Karadzic zich terug zou trekken en geen openbaar leven meer zou leiden.

Karadzic gaf tijdens zijn voorgeleiding al aan voor zijn leven te vrezen omdat Holbrooke hem nu zou willen laten liquideren en benadrukte dit nogmaals in zijn brief.  "Het is duidelijk dat, omdat niet is voldaan aan de afspraken die hij namens de VS heeft gemaakt, hij naar plan B is overgestapt. De liquidatie van Radovan Karadzic." aldus Karadzic.

BiljanaPlavsicKaradzic schrijft in de brief ook over de voormalige Amerikaanse  minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright. Die zou aan Biljana Plavšić, de opvolger van Karadzic als president van Republika Srpska, hebben voorgesteld "dat ik vertrek naar Rusland, Griekenland of Servië en daar een privékliniek begin. (...). Zolang ik Pale maar verlaat." Pale is de voormalige Bosnische woonplaats van Karadzic.

Holbrooke ontkende donderdag dat hij de voormalige Bosnisch-Servische president heeft beloofd dat die niet vervolgd zou worden voor oorlogsmisdaden.

"Dit is een oude bewering waarmee Karadzic al in 1996 begon", aldus Holbrooke. "Zo'n deal zou immoreel en onethisch zijn. Natuurlijk is het niet gebeurd." Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bericht ontkend.

Een politicus zou natuurlijk nooit iets immoreels en onethisch doen(!)


Update: Op 2 Augustus kwam berichtte de krant 'Blic' dat een bron binnen de CIA zei dat er inderdaad een deal was.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: