maandag 15 september 2008

Advocaat beschuldigd van deelname kunstroof

Het lijkt er op dat justitie opnieuw een topadvocaat tracht te beschadigen, deze keer naar aanleiding van een de kunstroof in het Frans Hals-museum in Haarlem. In 2002 werden hier vijf kunstwerken gestolen. Onder de werker was o.a. de Kwakzalver op de jaarmarkt van Jan Steen.

Justitie verdenkt advocaat Arthur van der Biezen van betrokkenheid bij de kunstroof. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie en van (medeplichtigheid aan) heling van de gestolen schilderijen. De vijf werken zijn miljoenen waard.
Van der Biezen ontkent iedere betrokkenheid en zegt gehandeld te hebben naar beroepsethiek: 'Het is de zoveelste aanval op een topadvocaat. Ik heb een schoon geweten. Hiermee word ik ernstig beschadigd.'

De schilderijen werden terug gevonden in het huis van de vermeende crimineel Hans van M. Hij werd, samen met zijn zoon en een 69-jarige man, gearresteerd. Het drietal zou Van der Biezen hebben ingeschakeld. Drie van de werken zijn beschadigd.

Van der Biezen werd bekend als advocaat tijdens het Holleeder-proces. In de eerste aanleg pleitte hij Marcel K., Holleeders vermeende financiële man bij, grotendeels vrijpleitte. Daarnaast is hij kantoorgenoot van Holleeders advocaat, Jan-Hein Kuijpers.

Gezien de aanvallen die justitie de laatste tijd doet op advocaten geloof ik voorlopig van der Biezen maar. Het wordt tijd dat het OM de criminelen in eigen gelederen eens aan gaat pakken.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: