maandag 22 september 2008

Raadkamergeheim moet worden afgeschaft

Ybo Buruma, de voorzitter van de Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken (CEAS), wil dat het in de toekomst mogelijk wordt om het rechterlijk oordeel in zware strafzaken te onderzoeken, indien er twijfel is gerezen over de juistheid van de veroordeling.
Buruma sluit niet uit dat er op dit moment onschuldigen langdurig opgesloten zitten, omdat dergelijke onderzoeken niet mogelijk zijn.

De CEAS, in het leven geroepen na de justitiële blunder in de Schiedammer parkmoord, kan alleen fouten bij politie en Openbaar Ministerie onderzoeken.

De totstandkoming van het oordeel van de rechter valt buiten het bereik van de CEAS.

Volgens Buruma is het geheim van de rechterlijke raadkamer een van de grootste taboes. Momenteel heeft de Tweede Kamer een wetsvoorstel in behandeling dat het voor veroordeelden makkelijker moet maken hun zaak te laten herzien.

Buruma vindt dat de procureur-generaal bij de Hoge Raad, het rechtscollege dat herzieningen kan bevelen, ook de rechterlijke beraadslagingen tegen het licht moet kunnen houden.

"Ik heb een stuk of vier of vijf zaken die wij niet in behandeling kunnen nemen", aldus Buruma in Nova, " maar waarbij je als je er naar kijkt, niet begrijpt waar de rechter zijn overtuiging op gebaseerd heeft waarop die tot zijn veroordeling is gekomen."

De CEAS-voorzitter verwacht dat rechters "van de oude stempel" niet blij zullen zijn met zijn voorstellen, maar andere, meer moderne magistraten wel.

Het betreft een goed voorstel. Nu kan iemand die veroordeeld is omdat de rechter duidelijk heeft zitten slapen zijn zaak niet heropend krijgen. Het systeem mag niet belangrijker zijn dan de de persoon. Er is geen enkele reden waarom een rechter niet duidelijk zou hoeven maken waarom hij vind dat iemand schuldig is.



Update 2 oktober 2008

De beraadslagingen van rechters die uiteindelijk tot een vonnis leiden, blijven geheim. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie voelt er niets voor dit geheim van de raadkamer ter discussie te stellen.

Daarmee verwierp hij vandaag in een overleg met de Tweede Kamer een voorstel van hoogleraar strafrecht Ybo Buruma, die voorzitter is van de commissie die afgesloten strafzaken opnieuw op de kaart kan zetten. Buruma vindt dat het rechterlijk oordeel in zware strafzaken moet kunnen worden onderzocht als er twijfel is gerezen over de juistheid van de veroordeling.

Hirsch Ballin sprak in afwachting van adviezen van betrokken instanties nog geen definitief oordeel uit, maar maakte wel duidelijk dat wat hem betreft niet aan het raadkamergeheim wordt getornd.


Dat laatste verbaast me niets, er moet veel verborgen blijven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: