vrijdag 16 januari 2009

Prof. Willem Wagenaar valt de rechtspraak aan

De slapende rechter van W. Wagenaar Willem Wagenaar is emeritus hoogleraar psychologische functieleer en rechtspsychologie. Hij windt zich op over misstanden in de rechtsspraak. Samen met Han Israëls en Peter van Koppen neemt Wagenaar in het het boek De slapende rechter negen rechtszaken onder de loep. Zaken waarin sprake is van een rechterlijke dwaling.

"De rechter is de poortwachter die de kwaliteit van het hele systeem moet bewaken en garanderen. Als de rechter slaapt, faalt het hele systeem", stellen de schrijvers in het boek. Momenteel kan een veroordeling alleen worden herzien als nieuwe feiten boven tafel komen. Wagenaar vindt dat onzin, als de rechter zijn werk niet goed heeft gedaan dan moet een onafhankelijke instantie de zaak opnieuw bekijken.
======
Han Israëls, Peter J. van Koppen en W.A. Wagenaar, De slapende rechter, ISBN: 9789035132283, Uitgeverij Prometheus

Hier een voorproefje van het boek. Dit fragment gaat over de zaak Theo Tetteroo die beschuldigd wordt van verkrachting van zijn dochter (die echter nog maagd bleek). Tetteroo heeft zijn straf uitgezeten maar zit nu letterlijk gevangen in TBS omdat hij nog steeds ontkend

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: