woensdag 18 februari 2009

Reconstructie moord op Sylwia Janta

jantaDe moord op de Poolse restauranthoudster Sylwia Janta (23) (foto) zal door de politie worden gereconstrueerd. Janta vrouw werd op 8 december 2007 dood aangetroffen op haar zolderetage aan de Herenstraat in Den Haag, boven restaurant ‘Diament’ waarvan zij de eigenaar was.

Volgens het Openbaar ministerie is Janta doodgeschopt door haar ‘vriend’ Mehmet A. (35): Tijdens de sectie bleek dat ze vijf gebroken ribben had en met een zwaar voorwerp was geslagen. Sylwia overleed uiteindelijk aan een geperforeerde long.

Janta was een van de buitenechtelijke vriendinnen van A. Volgens A.’s advocaat, Ferat Yildiz, kreeg het stel ’s nachts ruzie toen Janta amoureuze sms’jes in A.’s telefoon ontdekte. Volgens Advocaat Yildiz waren die berichtjes waren van A.’s echtgenote. Bij de ruzie zouden volgens Yildiz over en weer klappen zijn uitgedeeld en zou Sylwia Janta van de trap zijn gevallen: “Mijn cliënt heeft haar opgetild en boven weer in bed gelegd. Toen hij vertrok, leefde zij nog." , Aldus advocaat Yildiz.

Dat A. desondanks direct in de auto sprong en naar Turkije vluchtte, kwam volgens Yildiz voort uit angst. “A. had eerder zes maanden vastgezeten omdat hij een vriendin tegen haar zin zou hebben vastgehouden. Hij was bang dat hij opnieuw in de cel zou belanden als Janta aangifte zou doen. Bovendien dacht hij dat zij niet ernstig gewond was."

Bloemen worden neergelegd bij restaurant Diament nadat het nieuws van de moord bekend werd
RKPRASAPOLSKA20071215586

Hoewel A. al tijdens de heenreis hoorde dat Janta was overleden, reed hij door en verbleef hij ruim een jaar in Turkije. Yildiz: “Toen hij eenmaal bij zinnen was gekomen, realiseerde hij zich dat hij zich moest aangeven. Daarvoor moest wel eerst een internationaal opsporingsbevel van tafel, omdat hij anders het risico liep in Turkije in de gevangenis te belanden." Toen de formaliteiten waren geregeld, werd A. eind januari na aankomst op Schiphol door de marechaussee aangehouden. Hij zit sindsdien vast.

De reconstructie moet uitwijzen in hoeverre A.’s verhaal geloofwaardig is. Volgens hardnekkige geruchten zou A. zijn vriendin uit jaloezie hebben doodgeschopt. Wanneer de rechtszaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Sylwia werd 15 December 2007 in haar vaderland Polen begraven.

Update 17 Augustus 2009: Sylwia Janta beestachtig vermoord


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: