donderdag 5 maart 2009

OM wil Holiday uit het politiekorps

Voormalig hoofdcommissaris van politie op St. Maarten Derrick Holiday stond vandaag voor de rechter in de beroepszaak tegen zijn veroordeling van oktober vorig jaar.
Zowel Holiday als het Openbaar Ministerie ging in beroep. Het OM wil dat Holiday voor vijf jaar uit het politiekorps wordt verbannen.

Holiday zei dat het onderzoek naar zijn handel en wandel werd geïnitieerd door het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken, de minister van Justitie David Dick, het OM en het gerecht om hem weg te krijgen. Volgens de ex-hoofdcommissaris heeft het alles te maken met de staatkundige veranderingen.

“Dit proces wordt gevoerd om aan te tonen dat St. Maarten niet klaar is voor de status van land, omdat zelfs de hoofdcommissaris corrupt is”, zei hij in een poging het Hof te overtuigen van een complot tegen hem. Holiday is verder van mening dat hij geslachtofferd is omdat hij tegen de komst van de marechaussee op St. Maarten was.
Holiday werd in eerste aanleg veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijk met drie jaar proeftijd en een boete van 10.000 gulden. De advocaat-generaal eiste hetzelfde als zijn voorganger in eerste aanleg: een jaar voorwaardelijk met twee jaar proeftijd en een verbod om de komende vijf jaar bij de politie te werken.
Holiday wordt ervan beschuldigd 43 immigratiedocumenten vervalst te hebben tussen april en augustus 2004. Ook heeft hij valsheid in geschrifte gepleegd om een huurvergoeding te krijgen, wat van februari 2004 en juni 2007 gebeurde. Hij had geen recht op de huurvergoeding omdat hij de eigenaar van het onroerend goed was.
De immigratiedocumenten waren ontworpen door het, inmiddels veroordeelde, voormalige hoofd van Immigratie Marcel Loor. Doel van de formulieren was, aldus Holiday, om illegalen de kans te geven naar hun land van herkomst te reizen om de benodigde documenten te verzamelen om een legale status op St. Maarten te krijgen.

Hij deed dit ‘op humanitaire gronden’, om mensen die al jaren op het eiland woonden en werkten een kans te geven. Hij zegt dat hij toestemming had van de gezaghebber om de documenten te tekenen.

De advocaat-generaal zei dat het overheidsapparaat in de Nederlandse Antillen veel te wensen overlaat. “Er is een gebrek aan capaciteit en expertise. Dit geeft mensen de ruimte om dingen te fixen en te manipuleren. Het systeem om migratie te registreren is niet waterdicht en bestaande regels werden gebogen”, zei hij.

“Dit gebeurde ook met de huurvergoeding. Die als extra bron van inkomsten werd gebruikt. Dit is een schande. De hoofdcommissaris moet zich verre houden van dubieuze activiteiten.” Het pleidooi van advocaat Joeri Essed was grotendeels gelijk aan dat in eerste aanleg.

Hij zegt dat zijn cliënt onschuldig is en vrijspraak moet krijgen. Hij zegt bovendien dat de aanhouding en voorlopige hechtenis van Holiday niet wettig waren. Het Hof doet uitspraak op 26 maart.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: