donderdag 23 april 2009

10 jaar voor politievrouw die haar ex doodschoot

judith-f Judith F. (46) (foto) uit Almere is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor moord. De wijkagente schoot haar Turkse ex-partner Deniz Çetin (28) dood in de woning waar ze hadden samengewoond. Zij schoot hem vier maal door het hoofd met haar dienstwapen. Het OM had 12 jaar geëist. 

F. vertelde de rechtbank in Lelystad dat zij jaren is mishandeld door haar ex-vriend. Zij hadden elkaar enige jaren geleden leren kennen tijdens een vakantie.,

Op 10 december vorig jaar, toen de twee een halfjaar uit elkaar waren en ruzie hadden, knapte er iets bij haar. Zij was naar eigen zeggen de laatste maanden onder toenemende druk gezet door haar ex, die haar bleef terroriseren.

''Hij reageerde agressief op mij. Ik heb niets gezegd, mijn pistool uit mijn jaszak gepakt en gericht op zijn hoofd geschoten. Ik voelde alleen maar pijn en verdriet. Het was alsof ik van bovenaf naar mezelf keek. Ik had geen invloed op wat ik deed.'' zei F.

Daarna belde ze de politie. Haar ex-vriend overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

De advocaat van de vrouw beriep zich op de stelling dat de vrouw uit een soort automatisme handelde en dat daardoor bij haar de wil ontbrak de man om het leven te brengen. Weliswaar zijn de psychiater en de psycholoog, die de verdachte hebben onderzocht, van mening dat er sprake is van enigszins verminderde toerekeningsvatbaarheid, maar dat brengt naar het oordeel van de rechtbank niet mee dat er van opzet geen sprake kan zijn. Slechts bij hoge uitzondering speelt in strafzaken dat een verdachte ten tijde van het handelen elk inzicht in de draagwijdte en de mogelijke gevolgen daarvan ontbreekt. Daarvan is in dit geval volgens de rechtbank geen sprake.

Het feit dat de vrouw, die na een woordenwisseling de woning verliet, enige tijd in haar geparkeerde auto heeft gezeten, diverse bekenden heeft geprobeerd te bellen en vervolgens naar het bureau van politie is gereden om haar dienstpistool te halen - waarna zij thuis de fatale schoten loste - levert de rechtbank het oordeel op dat zij voorafgaand aan het schieten voldoende gelegenheid heeft gehad na te denken over haar handelen en de gevolgen ervan. De rechtbank komt dan ook tot een veroordeling voor moord.

Gedragsdeskundigen stellen dat F. tijdelijk enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was.

Als je je als 46 jarige agente laat mishandelen door je 28 jarige vriend, dan is er toch wel iets mis met je functioneren als agent.

10 jaar voor moord is bijna een cadeautje

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook