dinsdag 21 april 2009

Belachelijk lage eis voor moord met hamer in Zaamslag

Het OM toont zich weer eens op zijn strengst in een eis in een moordzaak. Vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, eist het OM bij het gerechtshof in Den Haag, tegen Michiel de K. (17) uit Zaamslag voor de moord op Peter Herwegh (56).

Michiel de K. sloeg vorig jaar tijdens Koninginnenacht in het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag zijn plaatsgenoot Peter Herwegh met een hamer op zijn hoofd, waardoor het slachtoffer overleed.

Michiel de K. was in november 2007 nog door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie voor doodslag.

Het OM vindt echter dat de jongen moet worden berecht volgens het volwassenenrecht. De verdachte was zestien toen hij de fatale klap gaf, maar volgens justitie is het feit te ernstig voor het jeugdrecht. De verdachte handelde met voorbedachten rade en er is dus sprake van moord, aldus het OM. En daar eisen ze dan 4 jaar voor waar van 1 jaar zelfs nog voorwaardelijk. Nou, dat zal hem leren.

Michiel de K. dronk die avond veel alcohol met een groep vrienden. De groep richtte vernielingen aan en de politie moest een paar keer optreden. Bij een van de confrontaties kwam postbode Peter bemiddelen.

Toen de groep 'Peter Post' later zag staan, verdachten zij hem ervan hen te filmen om het materiaal later aan de politie te geven.

Een 17-jarige jongen vloog op hem af, gaf hem een duw en een klap waardoor de man op de grond viel. Daarna rende Michiel op hem af en sloeg hem met een hamer op het hoofd. ''Wat heb ik gedaan?'', riep hij na zijn daad en belde alarmnummer 112.

De verdachte vertelde dat hij superdronken was en niets door had. Ook was hij opgefokt en vooral woedend op de politie. ''Ik zou nooit zomaar iemand slaan als daar geen reden toe is'', zei hij dinsdag.

Zijn advocaat stelde dat er geen sprake was van voorbedachte rade. ''Er was een splitsing tussen lichaam en geest. Hij handelde door een onmiddellijke gemoedsopwelling en had geen tijd om erover na te denken.''

Volgens gedragsdeskundigen is de jongen volledig toerekeningsvatbaar. Zowel het hof als de verdachte vindt het onbegrijpelijk wat er is gebeurd.

De verdachte en zijn ouders hopen dat de jongen in jeugddetentie kan blijven en goede nazorg krijgt. Het OM vindt echter dat een korte straf niet is goed te praten. ''Dat geeft een verkeerd signaal aan jongeren en de maatschappij.''

Volgens de advocaat van de verdachte leidt een gevangenisstraf tot stilstand van de ontwikkeling van Michiel, die plannen heeft voor een hbo-studie. Tja, dat willen we toch niet, dat Michiel zijn studieplannen even 2 jaartjes in de ijskast moet zetten.

Volgens het volwassen recht en dan uiteindelijk 3 jaar onvoorwaardelijk voor moord waarvan dan daadwerkelijk 2 jaar overblijft, waarbij hij na 16 maanden al met verlof mag??
Er zijn er die voor minder feiten meer hebben gekregen. Voor belastingontduiking krijg je bij wijze van spreken nog meer.

Het hof doet op 12 mei uitspraak.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: