dinsdag 12 mei 2009

2 jaar jeugddetentie voor doodslag met hamer in Zaamslag

Michiel de K. (17) is door het Hof in Den Haag tot twee jaar jeugddetentie veroordeeld voor doodslag.

Michiel de K. sloeg in de nacht van 29 op 30 april vorig jaar in het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag postbode Peter Herwegh (56) met een hamer op het hoofd. De man overleed daardoor.

De rechtbank Middelburg had De K. op 19 november 2008 ook al veroordeeld tot 24 maanden jeugddetentie.

De advocaat-generaal eiste in hoger beroep vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, onder toepassing van het strafrecht voor meerderjarigen.

De K. richtte in de nacht naar Koninginnedag samen met andere jongeren vernielingen aan in Zaamslag. De politie greep in. Herwegh, de plaatselijke postbode en een bekende figuur in het dorp bij Terneuzen, probeerde te bemiddelen.

Toen de jongeren (ten onrechte) het idee kregen dat de postbode filmde, gaf een van de jongeren hem een klap. Daarna sloeg De K. toe. Hij had extreem veel alcohol op.

Twee jaar jeugddetentie is de maximumstraf in het jeugdstrafrecht. Behalve deze vrijheidsstraf legde het hof De K. ook een gedragsmaatregel op voor de duur van twaalf maanden.

Die maatregel houdt in dat hij moet leren omgaan met alcohol en groepsbeïnvloeding. Hij wordt getraind in zelfstandigheid en komt onder toezicht van de jeugdreclassering.

Het hof besloot De K. te veroordelen volgens het jeugdstrafrecht omdat zijn persoonlijkheid geen aanleiding geeft hem onder het meerderjarigenstrafrecht te berechten.

Deskundigen achten de kans klein dat De K. vaker een dergelijk zwaar geweldsdelict pleegt en bovendien is hij niet eerder veroordeeld.

Het hof denkt dat de combinatie van straf en gedragsmaatregel een goede op de jongen afgestemde straf is.

Al met al is het echter een lachertje. Ook de eis van 3+1 jaar was een lachertje gezien het feit dat die eis uitging van volwassenenrecht ipv jeugdrecht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: