vrijdag 15 mei 2009

Zestien jaar eis voor woonbootmoord

De Hagenaar (56)die in een woonboot aan de Van Maanenkade in Den Haag 30 oktober 2008 zijn (ex)vriendin Antoinette Akkermans (50) heeft doodgeschoten, terwijl de 5-jarige kleindochter van de vrouw in de buurt was heeft vandaag 16 jaar celstraf tegen zich horen eisen wegens moord.

Toen de Hagenaar werd aangehouden, bekende hij onmiddellijk zijn daad. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij met voorbedachten rade gehandeld. De verdachte zei dat alles in een vlaag van verstandsverbijstering is gebeurd. Hij ging naar Antoinette Akkermans toe om „de keiharde confrontatie aan te gaan”. Hij wilde weten hoe het nu zat met hun relatie nadat zij hem de vorige avond de deur had gewezen.

In een tas had hij drank, munitie en een pistool bij zich. „Die nam ik mee omdat ik in de grond wilde schieten, zo van: tot hier en niet verder.” De man had eerst in een café gedronken waar hij had gezegd dat hij „even iets ging regelen”. Toen ging hij naar zijn huis om het pistool te halen. Volgens het OM blijkt hieruit dat hij het plan had om Antoinette Akkermans te vermoorden.

Na een woordenwisseling in de woonboot mishandelde hij Antoinette Akkermans tot zij op de grond lag. De verdachte dacht dat ze dood was en kwam door geschreeuw van het kleinkind weer terug in de realiteit. Maar opeens stond het slachtoffer naast hem in de keuken. „Ik schrok en pakte mijn pistool.”

De Hagenaar haalde minstens acht keer de trekker over. Haar kleinkind stond inmiddels op de kade om haar oma te schreeuwen. „Toen ik dat hoorde, bracht ik haar naar de buren.” Daar zou hij hebben gezegd dat hij zijn vriendin had doodgeschoten. Toen hij terugliep, schoot hij zijn pistool leeg op de boot.

Een wijkagent was na meldingen over het incident als eerste ter plaatse. Hij trof de verdachte bij de ingang van de boot aan, met het pistool nog in zijn hand. Toen de agent zijn dienstwapen trok, gaf de man zich over.
Vuurwapengevaarlijke verdachten worden meestal door een arrestatieteam aangehouden. Dat de wijkagent de schutter in zijn eentje in de boeien sloeg, is volgens de politie een samenloop van omstandigheden.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de man volledig toerekeningsvatbaar was. De verdachte zei dat het een opwelling was. „Ik was woedend. Ik ben nog nooit zo beledigd door een vrouw. En ik heb er honderd gehad.”

Zijn advocaat stelde dat het niet zo vreemd was dat de man een pistool bij zich had, omdat hij ook met zelfmoordplannen rondliep. Volgens haar knapte er iets bij de verdachte voordat hij handelde. De man betuigde vrijdag spijt. Eerder hij geen spijt te hebben van zijn daad, maar het wel te betreuren dat het meisje op de boot aanwezig was.

Akkermans, moeder van twee kinderen, was volgens een kennis ‘een bloem midden in het grasveld’. ,,Ze had allure, was hartstikke alternatief. Ze ging altijd prachtig gekleed en hield erg van dansen.’’

Uitspraak 29 mei 2009 (het werd 16 jaar)

Een eerdere ‘woonbootmoord’ die op Jan Popke Karsten, werd in 2008 ook met 16 jaar bestraft. De verlaten woonboot van Akkermans is op 6 februari dit jaar gezonken. Mogelijk als gevolg van een bevroren waterleiding.


Update 8 februari 2012: Het hoger beroep dient.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook