maandag 22 juni 2009

Reconstructie moord Kees Houtman: Het klopt niet!

Vandaag vond er een zogeten ‘schouw’ plaats op de plek waar ‘s avonds 2 november 2005 Kees Houtman voor zijn villa in Amsterdam-Osdorp onder vuur werd genomen en luttele momenten later in de armen van zijn vrouw stierf.

Deze zaak vormt eigenlijk het hart van het grote liquidatieproces ‘Passage’ omdat Peter La Serpe, de kroongetuige in het proces, een actieve rol gespeeld zou hebben bij de moord. Hij zou de liquidatie samen met zijn vriend Jesse R. hebben uitgevoerd. R. zou Houtman met een Glock-pistool vanaf korte afstand hebben neergeschoten, terwijl La Serpe enkele salvo's zou hebben afgevuurd met een Kalashnikov, ter ‘dekking’ van Jesse.

Meijering hanteert het meetlint          Foto:ANP

In alle andere zaken die deel uitmaken van 'Passage' was La Serpe er níet bij, maar zou hij zijn kennis hebben van Jesse R.

Voor de schouw werden de rechters, de officieren van justitie en de advocaten in colonne onder politiebewaking van de rechtszaal in de justitiebunker naar de plaats van het misdrijf rijden, nauwelijks drie kilometer verderop.

Het Johan Braakensiekhof, de wijk waar de villa van Houtman staat, was voor zover mogelijk teruggebracht in de staat waarin het zich de uren direct na de liquidatie bevond. Voor de villa stonden een Fiat Combo en een duur model Mercedes, de auto's die Houtman destijds bezat. Her en verspreid over de straatklinkers en de stoep bordjes met nummers, ter markering van de vindplaatsen van kogels en kogelhulzen. Het hof en de directe omgeving was hermetisch afgesloten door de politie, met hekwerken, schermen en ME-busjes. De meegereisde pers werd op enige afstand gehouden.

De vragen die aan de hand van de reconstructie werden gesteld waren o.a. Waar heeft La Serpe naar eigen zeggen gestaan toen hij de trekker overhaalde? Waar zijn de hulzen beland? Kan dat, als je daar staat te schieten? Advocaat Nico Meijering had een meetlint meegenomen, om de beweringen van La Serpe tot op de centimeter te kunnen controleren.

Volgens Meijering heeft de schouwaangetoond dat La Serpe glashard heeft gelogen over de gang van zaken rond de liquidatie van Kees Houtman. ''Alle plaatsen waarvan hij zegt dat hij geschoten heeft, kloppen niet'', constateerde Meijering na afloop zonder omhaal.
Daarmee is wat Meijering betreft de geloofwaardigheid van kroongetuige Peter la Serpe definitief in rook opgegaan. Want als La Serpe liegt over de ene zaak, zo redeneert hij, waarom zou hij dat dan niet ook doen in de overige zaken?
Meijering en de overige advocaten zullen Peter la Serpe donderdag 25 juni confronteren met hun bevindingen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: