maandag 5 april 2010

De vijfde Parnassia dode | een ongeluk?

In het water bij de Mangostraat bij psychiatrische instelling Parnassia in Den Haag is vandaag een dode vrouw (78) gevonden. Het gaat om een oudere vrouw die in de instelling woonde. De vrouw was niet als vermist opgegeven.

De politie gaat ervan uit dat ze niet langer dan een dag in het water lag, zegt een woordvoerder.

De identiteit van de vrouw is bij de politie bekend, maar de politie wil daar nog niets over zeggen omdat de familie van het slachtoffer nog moet worden ingelicht.

Het lichaam werd rond het middaguur aangetroffen in het water bij de Mangostraat.

De politie kan nog niets zeggen over de doodsoorzaak van de vrouw. Zo is het ook nog onduidelijk of de vrouw door een ongeluk, zelfdoding of een misdrijf om het leven is gekomen.

Op 6 december 2007 werden op het terrein van Parnassia de lichamen van Maya de Vries (60) uit Den Haag en haar zoon Mark (32) in de sloot bij de Alberdastraat gevonden. De lichamen toonden sporen van geweld en bij een schuurtje op het terrein werd een plas bloed + een stuk hoofdhuid gevonden. Maya bleek verdronken.
Het beroepsgeheim bestaat uit de zwijgplicht en het verschoningsrecht.
De zwijgplicht geldt tegenover iedereen, het verschoningsrecht tegenover de rechter, de rechter-commissaris en de politie.
Ook in contacten met politie/justitie bewaart de arts het beroepsgeheim: waarheidsvinding is geen grond voor doorbreking ervan, niet tijdens het opsporingsonderzoek, niet tijdens het gerechtelijk vooronderzoek en niet ter terechtzitting.

Het beroepsgeheim kan alleen doorbroken worden als sprake is van:
  • toestemming van de patiënt óf
  • een wettelijke plicht tot spreken óf
  • een conflict van plichten : d.w.z. met het vrijgeven van informatie aan politie/justitie kan (mogelijk) acuut en direct gevaar voor de veiligheid of het leven van de patiënt of anderen worden voorkomen.
Het onderzoek naar de dood van Maya en Mark de Vries werd stopgezet omdat het politieonderzoek vastliep. De instelling weigerde medische gegevens van een verdachte in de zaak vrij te geven. De rechter gaf hen daarin gelijk.

Een maand vóór de dood van moeder en zoon - op 2 november 2007- wordt Fotiena Verhagen-Toet (59) vermist en verdronken in een vijver bij de nabijgelegen puinduinen gevonden. Zij was patient bij Parnassia. Ook Lientje Mastrigt (78) die in behandeling was bij Parnassia, werd na een afspraak vermist en op 18 april 2008 in een sloot aan de Walnootstraat (foto) teruggevonden. Ook zij was verdronken

update 7 april: De politie heeft vastgesteld dat de eergisteren gevonden vrouw door een ongeval om het leven is gekomen. Dat is natuurlijk kort door de bocht. Zij kan ook door de mogelijke seriemoordenaar verdronken zijn, dat is niet van een ongeluk te onderscheiden. parnassia mysterie

  • Fotiena Verhagen-Toet (59)
  • Maya de Vries (60)
  • Mark de Vries (32)
  • Lientje Mastrigt (70)
  • Vrouw (78)
2 nov 2007
6 dec 2007
6 dec 2007
18 april 2008
5 april 2010

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook