woensdag 15 december 2010

OM hield stukken achter in zaak Kouwenhoven

Aan het dossier in de heropende strafzaak tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven wegens oorlogsmisdaden en wapensmokkel in Liberia zijn stukken toegevoegd die aantonen dat verklaringen van twee veelbesproken anonieme getuigen onbetrouwbaar en irrelevant zijn. Het gaat om documenten die justitie tot dusver geheim heeft gehouden voor rechters en verdediging.

Advocate Inez Weski zei dat vandaag in verband met de eerste regiezitting volgende week bij het gerechtshof in Den Bosch. Ze noemt de gang van zaken 'onthutsend'.

Justitie gaat voorafgaand aan de regiezitting, dinsdag, niet in op het verhaal van de raadsvrouw.

Op 7 juni 2006 werd Kouwenhoven door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Dit is de maximumstraf voor wapenhandel die voor de periode 2002-2003 bewezen werd geacht. De rechtbank sprak hem vrij van oorlogsmisdaden. Mede wegens de oorlogsmisdaden had het Openbaar Ministerie 20 jaar cel geëist.

In afwachting van het hoger beroep dat zowel door het Openbaar Ministerie als door Kouwenhoven werd aangetekend, werd hij in maart 2007 op vrije voeten gesteld. Op 10 maart 2008 werd hij in hoger beroep vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Het OM ging 20 maart 2008 in cassatie. Op 20 april 2010 verwees De Hoge Raad de zaak terug naar het gerechtshof in 's-Hertogenbosch. Dat moet het OM de gelegenheid geven meer getuigen te horen. Het OM wilde twee getuigen oproepen, maar kreeg daar van het hof in Den Haag geen gelegenheid voor. De Hoge Raad heeft bepaald dat het OM die getuigen alsnog mag horen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Dode man gevonden in Son

In een woning aan de Vijverlaan in Son is vanmorgen het stoffelijk overschot van Jan Smets (72) gevonden. Volgens buurtbewoners zou het gaan om moord.
De politie bevestigt de vondst van een lichaam, maar kan nog niet bevestigen of er inderdaad sprake is van een moord.

De man werd bloedend in het trappenhuis gevonden door een buurvrouw (80) die 112 belde.

Update 16 december 2010: De geadopteerde zoon (24) van de man is gearresteerd. Deze adoptie zoon zou psychische problemen hebben.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook