maandag 10 maart 2008

De A12 moorden: moordenaars vrij, onschuldige levenslang vast

Op 8 augustus 2006 wordt de 44 jarige Aldo (Alduino) Gianotta door de rechtbank in Utrecht tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor het opdrachtgeven tot de moord op 2 Braziliaanse drusmokkelaars, een zaak die bekend staat als de A12 moorden. Is Aldo Gianotta echter wel schuldig? De bewijzen zijn flinterdun en de veroordeling berust eigenlijk alleen maar gebaseerd op 1 verklaring en het niet onbesproken verleden van de verdachte.

In februari 2002 ontdekten medewerkers van de plantsoenendienst de lichamen van de Brazilianen onder aan het talud langs de snelweg A12 bij Woerden. Het tweetal was van dichtbij door het hoofd geschoten.

Filippo Cerfeda

De politie kwam Gianotta op het spoor nadat in 2003 de Italiaanse maffiabaas Cerfeda in Ridderkerk was aangehouden. Cerfeda bekende in Italië vijftien moorden en vertelde dat hij samen met G. de twee Brazilianen had laten vermoorden om ze 20 kilo cocaïne afhandig te maken. Ook de daadwerkelijke schutters legden in Italië belastende verklaringen af.

Volgens Gianotta is alleen Cerfeda de opdrachtgever en was hij van tevoren niet op de hoogte van de moordplannen. Cerfeda zou hem hebben bedreigd en zijn restaurant in Amsterdam hebben gebruikt als uitvalsbasis.
“In Italië is het wel heel lucratief om kroongetuige te worden”, vertelt advocaat Geertjan van Oosten, die samen met Willem Anker de Amstelveense restauranthouder Aldo Gianotta verdedigt en begin september in Lecce was om getuigen te horen. “Er is nu al besloten dat Cerfeda, die zestien moorden heeft bekend, maximaal dertig jaar gevangenisstraf krijgt. Daarvan hoeft hij maar een kwart, 7.5 jaar dus, in de gevangenis door te brengen. De rest is huisarrest. Dan komen er hooguit eens per dag twee carabinieri langs om even een handje te schudden. Easy.” En dan te bedenken dat hun cliënt, Aldo Gianotta, op grond van de verklaringen van Cerfeda levenslang aan zijn broek kreeg.

Aldo is 21 april 2008 vrijgesproken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: