maandag 2 juni 2008

Nieuw bewijs voor kindermisbruik door topambtenaar justitie

De advocaat van de tot levenslang veroordeelde Turkse Koerd Hüseyin Baybasin eist alsnog vervolging van de hoogste ambtenaar bij het ministerie van Justitie.

Baybasins advocaat Adèle van der Plas zegt maandag een klaagschrift te hebben ingediend bij het hof in Amsterdam. Er is nieuw bewijs dat Secretaris-Generaal Joris Demmink in Turkije betrokken was bij kindermisbruik en dus chantabel is.

De topambtenaar zou in 1995 op een feestje in Turkije geweest zijn waar minderjarige kinderen werden misbruikt. In april vorig jaar deed Baybasin aangifte tegen Demmink, maar volgens het OM was er onvoldoende grond om over te gaan tot vervolging.

Baybasin werd in 2002 in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor moord, gijzeling en drugshandel. Volgens Van der Plas zit haar cliënt onschuldig vast en is hij het slachtoffer van een complot van Nederlandse en Turkse autoriteiten.

Turkije zou hem het zwijgen hebben willen opleggen vanwege zijn politieke macht. Om Baybasin veroordeeld te krijgen, zouden telefoongesprekken zijn gemanipuleerd.

Van der Plas wijst erop dat Baybasin een invloedrijk figuur was in de Koerdische gemeenschap. Ook had hij prominenten in de politiek beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel.

Uit een onderzoek van de Rijksrecherche kwam niets naar voren om een strafrechtelijk onderzoek naar D. te rechtvaardigen, stelde het landelijk parket van het OM vorig jaar juli. Van der Plas zegt maandag dat ze nieuw bewijsmateriaal heeft aangevoerd tegen Demmink, onder meer gebaseerd op een onderzoek van oud-recherchechef Klaas Langendoen.

Een Turkse onderzoeksjournalist, Burhan Kazmali, heeft onder meer gesprekken weten te voeren met een voormalig chef van de politie in Istanbul, een veiligheidsbeambte en een jongen die zegt door Demmink te zijn misbruikt.

Allen zijn bereid te getuigen bij een eventuele rechtszaak en gesprekken staan eveneens op band, zegt Van der Plas.

De verdediging van Baybasin sprak zelf met onder anderen een agent die beweert dat bewijsmateriaal gemanipuleerd is.

Het hof bepaalt volgens van der Pas waarschijnlijk in september of het OM alsnog wordt opgedragen vervolging tegen Demmink in te stellen.

Ieder ander zou bij minder geruchten al van zijn bed zijn gelicht, zo niet Joris Demmink. Justitie zorgt goed voor zichzelf.

Zie ook:
Mager bewijs rond Joris Demmink
Joris Demmink op de Filipijnen
Demmink klaagde als 'X' bij de raad voor de journalistiek
De affaire Demmink, de feiten op een rij

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: