dinsdag 24 juni 2008

Advocaten Thomas Lubanga vragen vrijlating

De advocaten van de Congolese krijgsheer Thomas Lubanga hebben de rechters van het Internationale Strafhof vandaag om zijn onmiddellijke vrijlating gevraagd. Volgens hen is dat onvermijdelijk nadat de rechters vorige week het proces – het eerste van het strafhof – hebben aangehouden toen een procedurefout van de aanklagers aan het licht kwam.

Lubanga zat sinds 2006 gevangen in afwachting van zijn proces voor oorlogsmisdaden in Congo (DRC).

Zijn proces had gisteren moeten beginnen, bijna zes jaar na de oprichting van het hof, dat is bedoeld voor de berechting van de zwaarste oorlogsmisdadigers.

Vorige week maakten de rechters bezwaar tegen het gebruik door de aanklagers van een uitzonderingsregel in het Statuut van Rome. Daarin staat dat de aanklagers bewijs mogen achterhouden voor de verdediging, als zij dat nodig achten voor de bescherming van de bron. Zij hebben die regel gebruikt voor 206 documenten. In die documenten staat echter ook informatie die kunnen helpen bij het vaststellen van Lubanga’s onschuld. Een deel van de documenten is aangeleverd door de Verenigde Naties, die in Congo hun grootste vredesmacht ter wereld hebben. Zij hebben die informatie verstrekt op voorwaarde dat de verdediging en de rechters die niet te zien krijgen.

Vrijdag hebben de VN het Strafhof per brief verteld dat de rechters de documenten toch mogen inzien, maar de voorwaarden die zij daaraan verbonden stuitten vandaag op bezwaren van de rechters. Van de VN mogen zij de documenten bekijken in een kamer van het Vredespaleis (VN-grondgebied) in Den Haag, in aanwezigheid van een VN-vertegenwoordiger. Ze mogen pas aantekeningen maken als zij de kamer weer hebben verlaten. Het is hun niet toegestaan om de tekst dan letterlijk te noteren. Voorzitter van de rechtbank Adrian Fulford merkte op dat het „onwaarschijnlijk is dat de kamer zal instemmen met een systeem dat volledig afhankelijk is van het vermogen om grote hoeveelheden informatie te onthouden”. Het is natuurlijk ook te dol voor woorden dat rechters de VN zouden laten bepalen wat zij wel en niet mogen zien.

Assistent aanklaagsters Mevr. Fatou Bensouda vroeg de rechtbank stil te staan bij de gevolgen van een vrijlating omdat de slachtoffers in Congo niet zouden begrijpen dat dit de wet was. Haar argumenten waren in feite nietszeggend omdat ze toegaf dat Lubanga met het geheim houden van de documenten geen eerlijk proces zou hebben. De consequenties van zijn vrijlating zijn niet aan de rechtbank om mee te laten wegen.

De aanklagers hebben tot vrijdagmiddag de tijd gekregen om met een oplossing te komen. De rechters zullen waarschijnlijk volgende week beslissen over een eventuele vrijlating van Lubanga.



Tags van Technorati: ,,


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: