dinsdag 8 juli 2008

Celstraf voor drugsmokkel voor Brassband

Vier leden van de Surinaamse brassband Parbo zijn vandaag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden. Dit is conform de eis. De rechtbank hield de zaken tegen drie andere verdachten twee weken geleden aan.

Volgens de rechtbank vormde de band een dekmantel voor drugssmokkel. De bandleden hebben zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van de invoer van cocaïne. De groep werd op 29 maart op Schiphol aangehouden. Zeven bandleden hadden bolletjes met in totaal ruim 3,5 kilo cocaïne geslikt.

De bandleden, vier mannen en drie vrouwen, zijn 24 tot 31 jaar oud en reisden allemaal in uniform (te weten een Parbo truitje). Justitie ziet de 27-jarige Naomi D. als leidster van de band. De vrouw ontkent dit, maar andere bandleden hebben gezegd dat zij de reis van Paramaribo naar Nederland had geregeld.

De zaak van D. wordt later behandeld. De officier van justitie heeft al wel aangegeven tegen haar een hogere straf te eisen. De bandleden hebben toegegeven de bolletjes te hebben geslikt. Drie zeiden dit op eigen houtje te hebben gedaan. Ze wisten niet dat de anderen dit ook deden.


Inmiddels blijkt uit Suriname dat de 7 aangehouden en veroordeelde personen geen deel uit maken van de Parbo brassband, maar zich daar ten onrechte voor uitgeven.
Marlon Telting, PR-medewerker van Parbo Brouwerij in Suriname bevestigt dat alle leden van de Parbo Brassband op dit moment in Suriname zijn. "We waren wel van plan om de band naar Nederland te sturen, zodat ze konden meedoen met het Amsterdam Kwakoe Festival, maar daar heeft de band nu niet zoveel zin meer in." Ook de leidster van de brassband Danitsia Sahadewsing zegt de zeven niet te kennen.
Kwakoe festival manager Kenneth Renfrum vindt het een schande dat de naam van Parbo Brassband zo misbrukt wordt. "Ik ken de Parbo Brassband en ik weet dat ze dit soort dingen nooit zullen doen. We hopen dat de echte Parbo Brassband toch nog komt optreden op ons festival. Ze doen dit al jaren en het zou zonde zijn als ze het dit jaar niet doen. Parbo bier is één van onze sponsors".
Op 18 juni werden ook al 7 leden van de Surinaamse toneelgroep A Sa Go aangehouden op Schiphol voor drugsmokkel. Eén lid daarvan Jolanda Wassenaar - die geen bolletjes had geslikt- werd na enkele dagen (op 23 juni) vrijgelaten. De anderen met uitzondering van Johnny Sprokkelman werden later ook vrijgelaten nadat een scan aanwees dat zij geen bolletjes hadden geslikt.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: